Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pere - LES PRESES (CATALUNYA)

(Referència: 7416)


Alçada del campanar 25
Descripció Altitud: 474 metres.
Església neoclàssica del segle XVIII. Consta de tres naus amb capçalera recta, les laterals són més aviat passadissos; estan separades per robustes columnes toscanes i arcs formers de mig punt; la central està coberta per una volta de llunetes; té transsepte amb una cúpula sobre petxines al creuer; l'atri està separat de les naus per un digne mur vidriat amb marcs i portes de ferro; la seva fondària està inclosa en la mesura de la nau. Els seus murs són de carreus grisos a la part baixa i més clars a la superior. El frontis es troba flanquejat per dos campanars i força més endarrerit que aquests; hi té un portal rectangular cobert per un ampli ràfec; per damunt d'ell apareix un òcul motllurat i una cornisa angular amb motllures i una creu metàl·lica al cim.
Dimensions: 28'96 x 7'50 x 11'46 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 15'50 metres, la cúpula arriba als 14'75 i el transsepte en fa 15'50 x 7'50 x 11'46.
Guarda una imatge gran de sant Pere obrada a l'escola salesiana de Barcelona a l'altar major; un Sagrat Cor de talla obra de l'escultor Fluvià a un altar lateral i, a l'altar major, una creu processional gòtica de plata daurada de Còrdova dins d'una urna vidriada.
Campanars bessons del segle XVIII acabats el 1911 amb detalls modernistes. Tenen planta rectangular (4'40 x 4'80 m). Les cel·les estan obertes amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara, emmarcades per tres rectangles en degradació. Estan coronats per unes destacades cornises, un tambor i per cúpules de racó de claustre recobertes de ceràmica vidriada en blau fosc i dibuixos en groc; uns pinacles coronen els cims. L'esfera d'un rellotge al campanar de l'esquerra es troba sota la cel·la a la cara frontal. Els seus murs, als baixos, tenen paraments de grans carreus mentre que a la part superior són de paredat amb un arrebossat pintat tot imitant carreus. Per l'interior del campanar de l'esquerra hi ha una escala de cargol per accedir a la cel·la; en canvi al de la dreta hi ha una escala arrapada als murs sobre voltes en mol malt estat de manera que avui dia (2007) es troba inservible.
Situació: flanquejant la façana principal encarada a ponent.
Alçada: 25'00 metres.
Esveltesa: 5,2
Protecció Sense protecció
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-10-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-07-2007)
 • 6 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 12-11-2015


 • LES PRESES: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2018)
  campaners@hotmail.com
  : 19-11-2018
  Convertir a PDF