Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Salvador de Bianya - LA VALL DE BIANYA (CATALUNYA)

(Referència: 7432)

Alçada del campanar 14.75
Descripció Altitud: 560 metres.
Església romànica del 1170. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó apuntat del segle XV damunt dos arcs torals que descansen en segles pilastres; està capçada per un absis semicircular romànic amb una motllura sota cornisa que descansa en mènsules decorades amb relleus; la finestra oberta al seu centre té un arc dovellat de mig punt amb bordó sobre una senzilla imposta i, a l'intradós, una motllura bossellada damunt imposta i de dues columnetes amb robustos capitells bellament esculpits tant per l'interior com per l'exterior. Els murs de l'absis presenten paraments de grans carreus irregulars ben escairats de color groguenc daurat; els de les façanes són de carreus irregulars, clars i foscos barrejats i tenen una motllura amb permòdols a la part superior sota d'un pany de paredat que es troba sota la teulada actual.
Tocant a l'absis hi ha obertes dues capelles laterals com un fals transsepte i d'immediat n'hi ha un altre de profund afegit després de la modificació del segle XVIII quan el temple va ser sobrealçat. El portal d'entrada està obert a la façana lateral sud; és rectangular amb la llinda sota doble arquivolta en arc de mig puig dovellada una d'elles i l'altra de secció semicircular amb decoració de soga; descansa en sengles columnes sobre bases i amb capitells bellament esculpits; el timpà està decorat amb pintures.
Dimensions: 18'57 x 5'75 x 8'43 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; el transsepte en fa 10'65 x 2'65 de llargada i amplada respectivament.
Guarda rica decoració romànica en portes i finestres a base de columnetes i capitells esculpits; també conté dues piques del segle XII, una baptismal amb relleus geomètrics disposats en frisos horitzontals a diversos nivells, i una de beneitera també amb relleus dins de cercles que envolten el vas. L'arquitecte noucentista gironí Rafael Masó (1880-1935) projectà el seu sagrari, executà l'actual mesa de l'altar i restaurà la portalada.
Campanar d'espadanya convertit en torre el 1615. Té planta rectangular (5'54 x 5'44 m) i està coronat per una teulada a quatre vents i una cornisa amb un fris de puntes de diamants al seu dessota. Els seus murs són de maçoneria i carreus a cantoneres. La cel·la està oberta amb dues finestres d'arc de mig punt a cada costat, no massa ben centrades; hi pengen campanes; les del nord estan tapiades. Per la banda de migdia puja una escala de cargol fins a la cel·la per dins d'una torre quadrangular adossada al mur del campanar i coberta per una teulada d'un sol vessant.
Situació: damunt els peus de la nau al centre de la façana de ponent.
Alçada: 14'75 metres.
Esveltesa: 2,6
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-11045
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-11-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (23-10-2007)
 • 8 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 12-11-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de campanesCampana 1143047.763
  Sala de campanesMa. Lourdes, Josepa, TeresaBARBERÍ (OLOT)195873.2227

 • LA VALL DE BIANYA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 19-01-2022
  Convertir a PDF