Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Joan Baptista - AIGUAVIVA (CATALUNYA)

(Referència: 7439)Alçada del campanar 28.89
Descripció Altitud: 169 metres.
Església gòticotardana aixecada al segle XVI. Consta d'una nau de tres trams, un d'ells amb el cor i un altre pel transsepte d'època neoclàssica, segle XVIII; estan coberts amb voltes de creueria amb claus amb imatges figuratives; té un absis semicircular ultrapassat també del segle XVIII a la capçalera; damunt del creuer s'aixeca un cimbori quadrat. El cor amb una barana de fusta descansa en un arc carpanell. La senzilla portalada neoclàssica del 1830 està situada al mur lateral de llevant; el portal rectangular flanquejat per pilastres toscanes motllurades i amb una petita fornícula amb imatge al timpà es troba al fons d'una arcada apuntada i filetejada; queda coberta per un ràfec de dos vessants. Els seus murs són de paredat, arrebossats i emblanquinats, i amb carreus de pedra clara a les cantoneres. Sota les cornises de tots els murs apareixen frisos de punta de diamant.
Guarda una pica baptismal del segle XV i, al terra, una sèrie de lloses sepulcrals; entre les diverses imatges que es troben en els altars, totes posteriors al 1939, se'n guarda una de gòtica de la Mare de Déu de Vilademany, còpia, no massa ben aconseguida, de l'original reservada en un altre lloc més segur.
Campanar gòtic amb una base romànica. Té planta pràcticament quadrada (5'90 x 5'83 m) i està coronat per una obra tardana segurament del 1738, data que hi ha a la porta d'accés; la formen una cornisa amb gàrgoles als angles i un terrat amb balustrada barroca i pinacles als pilars dels caires; al damunt del terrat s'aixeca una agulla piramidal amb els careners crestats en estil semblant a la de Fornells i a la de Cassà. La cel·la queda oberta amb dos finestrals d'arc apuntat a cada costat i té una fina motllura al dessota; hi pengen campanes. Els seus murs de paredat d'un material marronós tenen carreus de pedra blanca a les cantoneres. Una escala de pedra que va de paret a paret puja fins a la cel·la tot deixant un ull central.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al sud-oest del frontis orientat a migdia del qual sobresurt poc per la banda de ponent.
Alçada: 28'89 metres.
Esveltesa: 4,9
Protecció Sense protecció
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (12-12-2003)
 • 6 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor CIURANA i ABELLÍ, Blai
  Actualització 17-07-2021

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesRoser, Assumpta i Dolors (1)ROSAS, MANUEL194997528
  Cel·la de campanesJoana, Isidora i Faustina (2)ROSAS, MANUEL1948100579

 • AIGUAVIVA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 24-10-2021
  Convertir a PDF