Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Esteve - BORDILS (CATALUNYA)

(Referència: 7442)Alçada del campanar 34.79
Descripció Altitud: 42 metres.
Església aixecada entre el 1561 i el 1593 en estil gòtic tardà. Consta d'una nau de tres trams, un d'ells amb el cor, coberta amb voltes de creueria i capçada per un absis poligonal de set costats. La façana principal es troba flanquejada, des de mitja alçada, per dues garites amb agudes agulles vuitavades; feien la funció de comunidors. La portalada, goticitzant, té un portal rectangular envoltat d'arquivoltes apuntades que deixen un timpà nu sobre la llinda decorada amb un motiu heràldic; està flanquejat per unes pilastres estriades fins a un escàs ràfec superior; al seu damunt i a mitja alçada, hi ha una rosassa atrompetada, motllurada i calada; a la part alta, sota una fina cornisa horitzontal, una galeria de finestres d'arc de mig punt s'obren a les golfes; sota d'elles, dues motllures horitzontals, d'escassa separació, prolongades en les garites. Els murs interiors del temple són de maçoneria, els exteriors, tots de paredat com els de l'absis, amb carreus a cantoneres; el frontis té un bell parament de carreus de pedra blanca ben escairats.
Dimensions: 24'90 x 9'13 x 13'38 metres respectivament de llargada, amplada i alçada.
Guarda un retaule renaixentista a l'altar major així com una pica baptismal amb peu i una gran boca poligonal, segurament renaixentista, .
Campanar inacabat per manca de l'agulla que sembla iniciada damunt el terrat; en part és goticitzant i en part renaixentista, de finals del segle XVI i principis del XVII. Té planta propera al quadrat (7'74 x 8'12 m) amb un segon cos octagonal on s'ubica la cel·la reforçada amb robustos contraforts als caires i un terrat a la base amb una elegant balustrada renaixentista; està coronat per una cornisa amb gàrgoles als angles i un nou terrat amb barana calada. La cel·la té vuit finestrals d'arc apuntat, allargassats i estrets, un a cada cara. Els murs del cloquer són de carreus de pedra blanca ben escairats amb la part baixa (el metre inicial) lleugerament atalussada. Algunes finestres i finestrals estan oberts a diversos nivells del primer cos en el mur de llevant. Entre aquest i el de l'església s'hi troba una torre cilíndrica fins a la base del segon cos. Per accedir a la cel·la es puja per una escala de cargol de pedra picada i des d'allí per accedir al terrat se'n troba una altra de més estreta igualment de cargol.
Situació: adossat al mur de tramuntana fent angle al nord-est de la capçalera encarada a llevant.
Alçada: 34'79 metres.
Esveltesa: 4,2
Protecció Bé cultural d'interès nacional 557-MH
Identificador: RI-51-0005818
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (03-02-2004)
 • 9 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 13-11-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesSant Bartomeu, Sant Miquel i Santa Maria (1)PUIG, ESTEVE (GIRONA)185960125
  Cel·la de campanesMaria Dolors, Estefania i Joana (2)PUIG, ESTEVE (GIRONA)188070199
  Interior del templeCampaneta interior dels Quarts (a)205
  Interior del templeCampaneta interior dels Quarts (a)237

 • BORDILS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-10-2021
  Convertir a PDF