Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Feliu - CELRÀ (CATALUNYA)

(Referència: 7448)Alçada del campanar 37.33
Descripció Altitud: 71 metres.
Església neoclàssica aixecada entre el 1731 i el 1780; conserva restes de l'anterior edifici romànic a ponent: fragment d'un mur amb carreus ben escairats i una finestra d'arc de mig punt de doble esqueixada. Avui presenta planta de creu llatina. El frontis del 1803 té el parament de carreus grans i ben escairats de pedra blanca; la portalada d'inspiració barroca té un alt portal rectangular amb l'intradós filetejat; està flanquejat per columnes corínties exemptes sobre pedestals, tres per banda en posició triangular, i un entaulament decorat amb un petit fris de denticles; al damunt s'hi troba una fornícula buida flanquejada per dues columnes, una pilastra i pinacles a manera de gerros sobre pedestals, un entaulament i més pinacles al damunt; a la part alta, hi ha una rosassa motllurada i atrompetada decorada a l'entorn per pilastres i una motllura sinuosa; per coronament una cornisa angular amb gàrgoles als extrems. Els murs laterals tenen paraments de maçoneria de peces mig picades, irregulars i barrejades amb panys de paredat.
La nau de quatre trams, un d'ells el transsepte, està coberta per una volta de llunetes sobre tres arcs torals de mig punt; al creuer s'hi aixeca una cúpula sobre petxines decorades amb grans relleus; la capçalera la forma un absis poligonal de cinc costats. El cor, sobre arc carpanell i volta de llunetes, té una bonica balustrada de pedra que es prolonga per damunt de les fondes capelles laterals cobertes amb voltes de canó i obertes per arcs formers de mig punt.
Dimensions: 29'50 x 10'64 x 16'06 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals en fa 19'64; la cúpula s'eleva a 20 metres i el transsepte en mesura 19'64 x 8'23 x 15'70.
Guarda en una capella lateral entrant a l'esquerra quatre figures d'atlants que sostenien l'antic altar barroc, i també, adossats a la paret, dos sarcòfags un del segle XIII i l'altre del XIV.
Campanar neoclàssic amb restes romàniques a la base. Té un alt primer cos de parets nues de planta rectangular (6'00 x 5'40 m) completat amb un de segon amb els caires aixamfranats on s'hi ubica la cel·la; una parella de columnes toscanes estan adossades als costats curts. La cel·la queda oberta amb finestrals d'arc de mig punt i amb balustrades, un a cada cara alterna; està coronada per una cornisa motllurada amb pinacles a manera de gerros a cada angle; damunt d'ella s'hi aixeca un cos quadrat de perímetre més reduït que el de la cel·la on hi ha un segon terrat amb balustrada i pinacles aguts als angles; per sobre s'hi troba un pavelló quadrat amb obertures d'arc de mig punt, una a cada cara, i amb un pinacle de bola al cim. Dues destacades motllures, una al capdamunt del primer cos quadrat i l'altra sota finestrals delimiten els diferents cossos. Els seus murs són de carreus de pedra blanca ben escairats i disposats en filades uniformes.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-oest del frontis orientat a ponent.
Alçada: 37'33 metres.
Esveltesa: 6,2
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-20937
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (12-12-2003)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (28-11-2004)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (09-05-2005)
 • 7 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 14-11-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesDolors, Josefa i Teobalda (1)BARBERÍ (OLOT)195673225
  Cel·la de campanesMaria, Sixta i Feliua (2)BARBERÍ (OLOT)195695496

 • CELRÀ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 09-12-2021
  Convertir a PDF