Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Cugat - FORNELLS DE LA SELVA (CATALUNYA)

(Referència: 7452)Alçada del campanar 32.93
Descripció Altitud: 102 metres.
Església aixecada entre el 1570 i el 1620 en estil gòtico-renaixentista. Consta d'una nau de quatre trams coberta amb una volta ogival simple; dos passadissos s'obren pas a través de les capelles laterals; està capçada per un absis poligonal de cinc costats El cor descansa sobre un arc carpanell i una volta de creueria força rebaixada. Una de les capelles, la del Roser, del 1653, té una volta de creuria estrellada amb claus de volta amb relleus de gran bellesa; igualment la volta ogival de la nau en té de molt dignes; els nervis de la volta de l'absis descansen en mènsules figuratives; no, en canvi, les de la resta de la nau.
Els murs interiors estan arrebossats i emblanquinats; els nervis i els arcs de granit gris queden al descobert; els muntants dels altars laterals són classicitzants. Al frontis hi ha un portal renaixentista de marc rectangular amb fines columnes sobre pedestals adossades als muntants, un entaulament i un frontó triangular; una rosassa motllurada i atrompetada a mitja alçada i, per coronament, una galeria superior amb finestres en arc de mig punt al dessota de la cornisa angular. Una garita cilíndrica amb coberta semiesfèrica es troba adossada a l'esquerra fent angle amb el mur de tramuntana a l'alçada de la galeria superior; sembla feta per a usos defensius però bé podria haver estat el comunidor parroquial. Els seus murs de pedra blanca són de petits carreus irregulars ben escairats i alineats.
Dimensions: 25'00 x 7'63 x 9'53 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total comptada des del fons de les capelles laterals fa 19'73 metres.
Campanar renaixentista del 1620. Té un primer alt cos de planta pràcticament quadrada (7'10 x 7'20 m); en un de segon octagonal irregular s'hi ubica la cel·la coronada per una minsa cornisa amb gàrgoles a cada angle i un terrat amb balustrada i pinacles de bola sobre els pilars dels caires; sobre d'ell s'aixeca una agulla piramidal amb els careners crestats; segueix el model del campanar de Sant Feliu de Girona. La cel·la queda oberta amb vuit finestrals d'arc apuntat, un a cada costat, cadascun d'ells dins d'un marc rectangular en baix relleu i una motllura a la seva base. El seu mur frontal és de carreus petits i ben escairats i de maçoneria mig carreuada als altres en el primer cos, i de carreus ben escairats a la cel·la, tots amb pedra blanca. Per l'interior, una escala de cargol de pedra picada arriba fins a la cel·la; d'aquí al terrat, l'escala igualment de cargol és metàl·lica.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 32'93 metres.
Esveltesa: 4,5
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-21008
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (12-12-2003)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (28-11-2004)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  CIURANA i ABELLÍ, Blai60è aniversari de la campana gran de Sant Cugat de Fornells de la Selva2021
  6 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor CIURANA i ABELLÍ, Blai
  Actualització 28-09-2021

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesJoaquima i Carme (1)QUINTANA, CAMPANAS19925177
  Cel·la de campanesTomasa, Lluïsa i Concepció (2)PUIG, ESTEVE188057107
  Cel·la de campanesRoser, Maria dels Àngels i Montserrat (3)BARBERÍ (OLOT)196193466

 • FORNELLS DE LA SELVA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 09-12-2021
  Convertir a PDF