Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Josep - GIRONA (CATALUNYA)

(Referència: 7459)


Alçada del campanar 38.51
Descripció Altitud: 70 metres.
Església moderna aixecada entre el 1951 i el 1954. Consta d'una nau amb dos passadissos laterals oberts entre els contraforts per passos en arc rebaixat; forma una planta rectangular capçada per un absis quadrat al damunt del qual s'aixeca el campanar. Unes voltes bufades cobreixen els tres trams del temple; estan reforçades per arcs torals que descansen en contraforts de maó vist que sobresurten per dins i per l'exterior. Els murs es troben arrebossats i emblanquinats tant a dins com a fora; un alt sòcol per fora està format per grans carreus ben escairats amb l'exterior a mig picar. Un alt porxo de volta rebaixada precedeix el frontis; s'hi aixopluga un portal rectangular amb marc de pedra grisenca; al seu damunt hi ha unes finestres rectangulars sota mateix de la volta del porxo i, per coronament, una breu cornisa angular. L'estructura interna és de formigó i els murs de maó; en gran part estan arrebossats i emblanquinats, com les voltes; alguns de laterals i els contraforts tenen els paraments de maó vist.
Dimensions: 38'49 x 12'17 x 17'64 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total inclosos els passadissos laterals fa 20'14 metres.
Arquitecte: Joaquim M. Masramon.
Campanar coetani del temple. Té planta quadrada (9'45 x 9'45 m) amb tres finestres rectangulars a cada cara en dos pisos superiors, en el primer vidriades, al segon o cel·la estan obertes; està coronat per una cornisa motllurada i una teulada baixa a quatre vents; les cantoneres i les pilastres que recorren el campanar de dalt a baix entre finestres són de maó vist; els paraments estan arrebossats i emblanquinats.
Per pujar a la cel·la es pot fer per l'exterior, des del jardinet posterior. Cal pujar per unes escales metàl·liques fins al portal d'entrada a l'absis. L'escala que puja per la banda dreta del campanar és de maons, estreta, sobre voltes i no té barana; fa ziga-zaga arrapada al mur. A la part alta se surt per un balcó des del qual, per dins del campanar, es veu l'interior de l'absis sobre l'altar major. El balconet condueix a una altra escala de cargol de maó amb l'eix de formigó. La cel·la no té cap campana; el seu sostre, de biguetes, té una petita trapa en un angle que permet accedir a la teulada.
Situació: al damunt de la capçalera orientada al sud-est.
Alçada: 38'51 metres; valor que dono per bo tot i que en el llibre de Joaquim Rabaseda del 1996 es digui que fa 36 metres.
Esveltesa: 4
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-21223
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (16-12-2003)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (27-03-2013)
 • 11 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 14-11-2015


 • GIRONA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-10-2021
  Convertir a PDF