Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Bartomeu - TORREBLANCA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 746)

Data de construcció principis del segle XVIII
Descripció Campanar de pedra del segle XVIII afegit al temple parroquial que, com el temple de Coves de Vinromà, sembla una fortificació per la seua estructura i el seu acabat. El campanar i la façana principal del temple estan coberts d'un morter que només deixa veure la pedra allà on realment està treballada, al contrari que a la resta de murs perimetrals realitzats amb pedra sense llaurar i morter més bast. Com que la façana té eixe caràcter fortificat, tant aquesta com el campanar manquen d'una decoració escultòrica, excepte a la portada i el cos de campanes.

La façana principal està rematada per un rellotge contemporani amb estructura actual de ferro, que sembla substituir un més antic.

La decoració del cos de campanes segueix el model tradicional d'arc triomfal, és a dir, un nínxol de punt redó flanquejat per quatre pilastres, dos a cada costat, en cada una de les cares del campanar excepte la que mira al nord-est. Tota aquesta decoració està realitzada en pedra degut a la fàcil obtenció d'aquest material en la zona.

Al campanar se pot accedir des de l'interior de l'església, però també des del carrer, per la qual cosa se demostra la importància de la torre en aquesta vila. Fet i fet a la població veïna de Coves de Vinromà el campanar és exent al temple parroquial, i com s'ha dit, la seua estructura fortificada s'assembla a la d'aquest. Hem de tenir en compte la situació geogràfica de la població i la seua història, doncs com molt bé s'és sabut Torreblanca i els seus voltants van ser pressos dels atacs moriscs fins al segle XVII. D'igual manera aquestes terres han estat sotmeses a pressions bèl·liques durant tota la seua història, pel que s'enten, doncs, la seua estructura i la importància de la torre campanar amb la seua entrada civil.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual El campanar està molt brut des de l'inici de la seua escala fins a la sala de campanes. Altaveus dels bans municipals, fustes i altres efectes es troben per tota la torre. A la sala de campanes trobem gàbies d'obra moderna de coloms per avear-los, escales, caragols de rosca, fustes i cartons.
Autors
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (15-12-1999)
 • CORRESA i MARÍN, Ignasi (04-03-2007)
 • Rogle, roda de campanes
  Hi ha un rogle de ferro forjat, modern.

   

  Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  AYUNTAMIENTO DE TORREBLANCAContrato-previo de refundición de una campana y la construcción de otra nueva1929
  79 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 31-05-2020

  Campanes desaparegudes

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sant Bertomeu (Refosa)424

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de campanesMercedes (1)ROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)192953101
  Sala de campanesSanta Bàrbera (2)MANCLÚS, SALVADOR197271207
  Sala de campanesSant Bartomeu (3)ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA192991469

  Ordinadors

  Ordinador (1)

  Existent En marxa

  AutorsRODRÍGUEZ, MIGUEL (VALÈNCIA)
  Empresa de mantenimentRODRÍGUEZ, MIGUEL (VALÈNCIA)
  Data de construcció 2000ca
  Editor LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 11-10-2012
  5 Fotos


 • TORREBLANCA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 28-07-2021
  Convertir a PDF