Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Feliu - LLAGOSTERA (CATALUNYA)

(Referència: 7462)


Alçada del campanar 38.66
Descripció Altitud: 170 metres.
Església tardo-gòtica aixecada entre el 1503 i el 1522 i refeta entre el 1632 i el 1649; conserva vestigis d'un anterior temple romànic. Consta d'una nau de quatre trams, un d'ells amb el cor, coberta amb volta ogival simple i capçada per un absis poligonal de set costats. El cor amb balustrada de pedra descansa sobre un arc carpanell; està prolongat per unes tribunes a cada costat. Té el cancell vidriat.
La façana principal del segle XVIII destaca per la seva senzillesa amb un mur de grans carreus grisencs; la portalada barroca té un portal rectangular flanquejat per columnes toscanes exemptes sobre pedestals, un entaulament i un frontó corbat truncat amb una fornícula amb imatge intercalada; una rosassa motllurada i atrompetada a mitja alçada, una motllura horitzontal amb una finestra rectangular al damunt i una cornisa horitzontal motllurada al centre decorada amb pinacles de bola. Està flanquejada per dues torres, la de l'esquerra és un comunidor cobert per una teulada de quatre vessants que puja fins a l'alçada de la coberta del temple; la de la dreta, és el campanar. Al mur de migdia hi ha un portal protegit per un ràfec. Els seus murs laterals són de maçoneria.
Dimensions: 28'85 x 10'12 x 14'90 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total calculada des del fons de les capelles laterals fa 18 metres.
Campanar del segle XVIII. Té un primer alt cos de planta propera al quadrat (6'72 x 6'96 m); un segon cos vuitavat està dividit en dos pisos, el superior dels quals és la cel·la; en ella hi ha obertes finestres d'arc de mig punt amb baranes de balustres, una a cada cara alterna; està coronat per una cornisa motllurada, un terrat amb balustrada i pinacles de bola; al seu damunt s'aixeca un pavelló cobert amb cúpula de rajoles ataronjades damunt sis pilars units per arcs de punt rodó. Els seus murs són de carreus petits i irregulars i altres de grans a les cantoneres, els primers groguencs, el grans grisencs; al cos vuitavat els carreus són grans i de pedra grisa. Per l'exterior es veu l'esfera d'un rellotge al primer cos vuitavat a la cara de migdia i unes motllures a diversos nivells; el sòcol el formen grans carreus antics avui mig menjats pel temps.
Per arribar fins al terrat, des d'una porta oberta a la dreta just en entrar al temple, cal pujar per una escala ampla que va de paret a paret sobre voltes fins al cor; es passa a l'esquerra i es puja per la torre del comunidor en una escala de pedra fins a l'alçada de la volta de la nau; una escala de fusta segueix per dins del comunidor fins al cim, però per arribar al campanar cal travessar la nau per sobre la volta cap a la dreta on una escala de cargol de pedra condueix a la cel·la. Hi pengen quatre campanes: Felissa de 1000 kg., Josep de 719, Maria dels Àngels de 150 i Petra de 450. Per una nova escala de cargol situada a llevant s'arriba al terrat on es troba el pavelló d'on pengen dues campanes més, les que fan els tocs horaris.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 38'66 metres.
Esveltesa: 5,5
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-30409
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-08-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (26-03-2003)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-08-2009)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-01-2011)
 • Bibliografia

  (Es pot ordenar per qualvol dels camps)
  AutorsTítolData
  AJUNTAMENT DE LLAGOSTERAEls rellotges del campanar2015
  10 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 15-11-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaAutorsAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesMaria dels Àngels (1)150
  Cel·la de campanesPetra (2)450
  Cel·la de campanesJosep (3)719
  Cel·la de campanesFelissa (4)1000
  PavellóQuarts (A)150
  PavellóHores (B)300

  Rellotge

  Rellotge mecànic - Parròquia de Sant Feliu - LLAGOSTERA (CATALUNYA)
  Rellotge mecànic (1)

  Existent En marxa Motor elèctric

  Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 15-11-2015

 • LLAGOSTERA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 20-04-2019
  Convertir a PDF