Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pere de Llorà - SANT MARTÍ DE LLÉMENA (CATALUNYA)

(Referència: 7465)


Alçada del campanar 28.17
Descripció Altitud: 225 metres.
Església romànica aixecada en dos temps als segles XI i XII. Consta de dues naus, una de romànica coberta amb una volta de canó apuntada; l'altra, del 1600, de dos trams coberts amb una volta de creueria; conserva un absis semicircular romànic amb decoració llombarda centrat a la nau primitiva; als peus de l'església, cap el 1730 s'hi construí un cor. El frontis té un portal rectangular de pedra grisenca de peces ben carreuades; està precedit per un porxo cobert amb bigues de fusta i teulada a dues vessants que descansa en un pilar a una banda i en el mur del comunidor a l'altra. Per damunt del porxo s'hi obre una finestra estreta, esqueixada, d'arc de mig punt; el mur frontal acaba amb una forma angular que es correspon a la seva teulada de dos vessants sense que hi destaqui cap cornisa. Els seus murs són de maçoneria o de carreus petits i matussers. A la dreta, hi una torre de planta quadrada amb teulada piramidal, torre del rellotge o antic comunidor, força més baixa que el campanar.
Dimensions: 16'00 x 4'50 x 9'50 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 9 metres i des del fons de les capelles laterals en fa 14'90.
Campanar romànic del segle XII. Té planta quadrada (5'00 x 5'00 m) i està coronat per una cornisa i una teulada piramidal; sota mateix hi té dos pisos de finestres geminades a cada cara. Els seus murs són de petits carreus matussers i més o menys ben alineats; té un primer cos cúbic que té un perímetre lleugerament major que l'alt segon cos. L'antiga escala romànica modernament ha estat substituïda per una de fusta que va de paret a paret i que passa per dos pisos o grans replans; avui (2000) no es troba en massa bon estat. La nuesa dels seus alts murs no li fan cap favor.
Situació: adossat al mur nord, prop de l'absis orientat a llevant.
Alçada: 28'17 metres.
Esveltesa: 5,6
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-21851
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-11-2000)
 • 2 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor CIURANA i ABELLÍ, Blai
  Actualització 08-07-2021

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesSant Medir (1)BANDRELL; GERONIM17563627
  Cel·la de campanesSant Pere (2)BARBERÍ194680296

 • SANT MARTÍ DE LLÉMENA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 20-03-2023
  Convertir a PDF