Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Esteve - MADREMANYA (CATALUNYA)

(Referència: 7466)


Alçada del campanar 28.41
Descripció Altitud: 177 metres.
Església romànica de finals del segle XIII i principis del XIV. Consta d'una ampla nau coberta amb una volta de canó i capçada per un absis semicircular. Té un cor sobre volta de creueria. Els seus murs de dos metres de gruix són de carreus mitjans irregulars ben escairats de pedra marronosa. Fou fortificada al segle XVI quan va sobrealçar-se. El frontis té un portal rectangular emmarcat per dues arcades apuntades i dovellades que descansen en una senzilla imposta i deixen un timpà amb una creu en relleu; al damunt, a mitja alçada, hi ha una finestra rectangular amb reixa de ferro i, més enlaire, una matacà que hostatge l'esfera d'un rellotge; mostra senyals d'haver estar sobrealçada: diferències entre els paraments, els superiors de paredat.
Dimensions: 20'50 x 8'20 x 18'00 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total comptada des del fons de les capelles laterals fa 10'80 metres.
Campanar aixecat al segle XVI damunt una anterior espadanya avui tapiada. Té planta quadrada (4'00 x 4'00 m) i està coronat per una cornisa amb gàrgoles i merlets esglaonats als angles i, al damunt, una agulla piramidal d'obra. La cel·la queda oberta amb dues finestres d'arc de mig punt a cada cara; té una motllura a la seva base i una altra a l'arrencada dels arcs. Els seus murs estan bastits amb carreus mitjans ben escairats de pedra marronosa.
Situació: damunt els peus de la nau com una prolongació del frontis encarat a ponent, lleugerament descentrat en quedar més proper al costat de migdia que del de tramuntana.
Alçada: 28'41 metres.
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-21600
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (12-12-2003)
 • 5 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 15-11-2015


 • MADREMANYA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 23-01-2019
  Convertir a PDF