Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Sadurní de Palol d'Onyar - QUART (CATALUNYA)

(Referència: 7471)

Alçada del campanar 18.29
Descripció Altitud: 145 metres.
Església gòtica de finals del segle XIV molt modificada als segles XVI, XVII i XVIII; era l'antiga capella del castell al qual és adossada. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó i amb una capçalera semicircular. Té un portal rectangular renaixentista obert al segle XVI al mur lateral de migdia amb la llinda motllurada i amb unes figures als muntants; el recobreix un guardapols amb mènsules figuratives. La portada oberta al frontis avui està cegada.
Guarda, a la capella del Roser, uns plafons de ceràmica i ornamentació barroca de gran qualitat; són de principis del segle XVIII fets a base de rajola policroma d'estètica popular. També té una imatge gòtica d'alabastre del segle XVI de la Mare de Déu amb el Nen als braços refeta modernament per l'escultor gironí Domènec Fita (n. 1927)
Campanar barroc auster del 1727 obra d'Antoni Oliver. Té planta quadrada (3'45 x 3'45 m) amb un primer cos de murs de paredat arrebossat i carreus a cantoneres; el segon cos o cel·la té obertes finestres d'arc de mig punt emmarcades amb carreus de pedra blanca, una a cada cara; els dos cossos estan separats per una motllura. Està coronat per una simple cornisa amb gàrgoles als angles i merlets esglaonats; al damunt, s'eleva una agulla piramidal d'obra amb els careners crestats. Des del 2006 té tres noves campanes: Montserrat, la gran; Maria-Àngels, i Josefeina, la petita.
Per pujar al campanar primer cal accedir al cor per una escala que es troba al fons de l'església; des d'allí, uns pocs graons porten sobre la volta a través d'una trapa; es passa cap al campanar i per una escala de gat de sis barrots s'arriba fins a la cel·la.
Situació: adossat al mur lateral sud, prop de la capçalera, mig incorporat a la fàbrica de l'edifici.
Alçada: 18'29 metres.
Esveltesa: 5,3
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-21623
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (25-05-2001)
 • 1 Foto
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 15-11-2015


 • QUART: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 17-02-2019
  Convertir a PDF