Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Martí Vell - SANT MARTÍ VELL (CATALUNYA)

(Referència: 7486)Alçada del campanar 35.67
Descripció Altitud: 65 metres.
Església iniciada el 1433 però acabada ja en ple segle XVI en l'estil gòtic tardà i amb el frontis renaixentista del 1597; a la llinda del portal hi figura gravada la data de 1587. Consta d'una nau de dos trams, un d'ells amb el cor, coberta amb una volta ogival simple; està capçada per un absis poligonal de set costats. El cor amb balustrada de pedra descansa damunt un arc carpanell i una volta de creueria molt rebaixada.
El frontis té un mur de carreus mitjans ben escairats i força regulars en pedra de to torrat i amb el morter de calç força visible entre les juntures; hi ha una portada classicitzant amb el portal rectangular, unes columnes exemptes sobre pedestals i capitells d'ordre compost adossades als muntants, un entaulament i un frontó triangular amb tres pinacles de bola adossats al mur, un a cada vèrtex; una rosassa motllurada i atrompetada a mitja alçada i una motllura horitzontal amb fris superior de finestres d'arc de mig punt en galeria i una cornisa horitzontal destacada amb gàrgoles gegants figurades sota d'ella, una a cada extrem. Els seus murs interiors estan arrebossats amb el parament de maçoneria (en procés de neteja dels sutges que van quedar del desastre del 1936); els murs laterals exteriors també són de maçoneria.
Dimensions: 22'86 x 6'95 x 11'47 metres respectivament de llargada, amplada i alçada.
Campanar del gòtic tardà aixecat el 1597. Té planta quadrada (6'28 x 6'28 m) i un segon cos octagonal o cel·la amb una finestra d'arc apuntat calat i amb bordó a cada cara i contraforts als caires. Està coronat per una cornisa amb gàrgoles als angles i una agulla vuitavada piramidal de careners crestats sobre d'un terrat amb barana de balustres i pinacles crestats als caires. Els seus murs tenen paraments de carreus mitjans ben escairats i disposats en filades regulars. Diverses motllures estan situades, la primera, en passar de quadrat a vuitavat, una altra sota finestrals i amb gàrgoles figuratives als angles i una tercera a l'arrencada dels arcs de les finestres.
Una escala de cargol de pedra picada puja per l'interior d'un dels murs, el de la banda est, que es corba lleugerament per l'exterior, visible en la seva part alta; arriba fins a la cel·la i des d'ella i cap al terrat l'escala de cargol, més estreta, puja per l'interior d'un dels pilars de la banda sud-occidental.
Situació: adossat al mur lateral de tramuntana, proper a l'absis encarat a llevant.
Alçada: 35'67 metres.
Esveltesa: 5,6
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-30902
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (12-12-2003)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-11-2004)
 • 8 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor CIURANA i ABELLÍ, Blai
  Actualització 30-04-2021

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesMartina (1)201690
  Cel·la de campanesCamila (2)2016220
  Interior del templeCrist i Santa Maria (0)175990422

 • SANT MARTÍ VELL: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-10-2021
  Convertir a PDF