Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Vicenç de Viladasens - VILADASENS (CATALUNYA)

(Referència: 7494)Alçada del campanar 22.84
Descripció Altitud: 96 metres.
Església romànica del segle XII molt modificada en època barroca al segle XVIII. Consta d'una nau amb volta apuntada i profundes capelles laterals capçada per un absis semicircular amb material aprofitat del primitiu romànic a base de petits carreus ben escairats. El frontis a ponent és en part romànic com ho mostra una finestra, al lateral dret, d'arc de mig punt i esqueixada dins d'un espai obert en el gruix del mur amb dues arquivoltes de mig punt, la més interior sobre dues columnetes exemptes; el portal principal classicitzant obert en el mur romànic té el marc de carreus de pedra blanca; al seu damunt apareix una fornícula sense imatge, un òcul atrompetat i, al capdamunt, una cornisa angular amb una finestreta rectangular al dessota; aquest mur del frontis, encara romànic en els seus dos terços presenta parament de carreus ben escairats i alineats de pedra daurada; la resta a la part superior té el parament de paredat, diferència que és senyal d'un sobrealçament tardà.
Dimensions: 18'50 x 7'50 x 15'50 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total comptada des del fons de les capelles laterals fa 15 metres.
Guarda diverses peces amb relleus, segurament del segle XII: dos capitells, una imposta, i una pedra amb un relleu que representa Adam i Eva temptats pel serpent.
Campanar merament funcional coetani del temple barroc. Té planta rectangular (3'70 x 4'55 m) amb un coronament a base d'una minsa cornisa amb merlets esglaonats i una agulla piramidal d'obra amb pinacle de bola al cim. Els seus murs tenen carreus irregulars fins a mig cos i, a partir d'aquí, de paredat amb carreus a cantoneres; un gran talús apuntala el mur de ponent. La cel·la queda oberta amb una finestra d'arc de mig punt a cada cara; hi penja alguna campana; té una fina motllura al dessota. Per l'interior una escala de cargol permet arribar a la cel·la.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 22'84 metres.
Esveltesa: 5
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-21901
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (10-02-2004)
 • 6 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor CIURANA i ABELLÍ, Blai
  Actualització 15-04-2020

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesReina dels Àngels, Sant Francesc d'Assis i Sant Ramon (1)BIGAS, JOSEP18554760
  Cel·la de campanesCampana major (2)BARBERÍ (OLOT)197262138

 • VILADASENS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-10-2021
  Convertir a PDF