Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Martí - ARENYS DE MUNT (CATALUNYA)

(Referència: 7496)


Alçada del campanar 23.5
Descripció Altitud: 120 metres.
Església aixecada entre el 1514 i el 1540 en estil gòtic tardà. Consta d'una nau central i una de lateral a la dreta cobertes amb voltes ogivals simples i capçades per un absis poligonal; té transsepte cobert també amb una volta de creueria; els nervis i muntants són de pedra granítica gris en contrast amb els murs interiors pintats de blanc. Per l'exterior, els seus murs són de paredat. El frontis el té arrebossat i esgrafiat simulant carreus regulars; a les cantoneres hi té carreus de granit gris. Un portal rectangular està recobert per unes motllures en arc de mig punt i amb un bordó en gòtic flamejant; deixen el timpà amb relleus. Una rosassa motllurada es troba a mitja alçada i, per coronament, una cornisa convexa al centre i mixtilínia als laterals.
Arquitecte: mestre d'obres Pau Mateu.
Guarda un retaule de fusta gòtico-renaixentista a l'altar major del 1543-46 del pintor Pere Sarafí (1505-1567) amb la col·laboració de l'escultor Jean de Tours. A la portalada hi té unes escultures de Sant Miquel de Jaume Safont (1541) i el grup de Sant Martí al timpà de Jean de Tours (1542) mutilat el 1936 i avui refet. D'aquest mateix escultor, a l'interior de l'església, se'n conserven dues escultures més. Una bonica pica baptismal gòtico-renaixentista es troba entrant a l'esquerra.
Campanar renaixentista auster aixecat entre el 1514 i el 1518. Té planta rectangular (5'76 x 5'95 m) i està coronat per un terrat amb barana de carreus i unes petites figures als angles; unes esferes del rellotge es troben sota terrat visibles a les quatre cares. L'estructura metàl·lica, sobre terrat, amb campanes horàries no s'ha tingut en compte en mesurar l'alçada. Els seus murs són de maçoneria amb carreus a les cantoneres; un esgrafiat a la façana de llevant fa joc amb el frontis. La cel·la queda oberta amb una finestra d'arc de mig punt a les cares de llevant i ponent i dues a les altres; té una fina motllura al dessota no visible al frontis i una finestra rectangular excèntrica a mitja alçada a la cara frontal.
Situació: al damunt de l'ala dreta del temple fent angle al nord-est del frontis encarat més o menys a llevant.
Alçada: 23'50 metres.
Esveltesa: 4
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-8261
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (07-02-2003)
 • 2 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 19-11-2015


 • ARENYS DE MUNT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 04-03-2021
  Convertir a PDF