Inventari de Campanes

Parròquia arxiprestal de Santa Maria de Calella - CALELLA (CATALUNYA)

(Referència: 7499)

Alçada del campanar 47.05
Descripció Altitud: 6'9 metres.
Església erigida entre el 1539 i el 1564 en estil gòtic tardà; en desplomar-se el campanar sobre el temple es restaura i s'amplia (1755-1785) i avui presenta un estil neoclàssic amb detalls barrocs. Consta d'una nau de sis trams, un d'ells ocupat per l'atri i un altre per l'ampli transsepte; està acompanyada per dos passadissos que travessen les capelles laterals per uns passos d'arc de mig punt; la nau i el transsepte estan coberts amb voltes de llunetes, els passadissos amb voltes d'aresta; la capçalera és recta, i el presbiteri està cobert amb volta de quart d'esfera i per una de llunetes el tram que el prolonga; s'hi allotja una pica baptismal; l'altar major està situat sota del creuer; en ell s'hi aixeca una cúpula sobre petxines. El cor es troba damunt l'atri i prolongat pels laterals amb tribunes sobre les capelles.
El frontis té una portalada barroca decorada amb les testes dels dotze apòstols procedents d'un edifici anterior esculpits per Joan de Tours (1543-1564); estan encastats a banda i banda dels muntants; el portal rectangular està flanquejat per unes columnes toscanes sobre pedestals adossades als brancals; sostenen un entaulament llis i un frontó circular truncat amb fornícula i imatge intercalades; hi ha una gran rosassa motllurada a mitja alçada, un petit òcul i la cornisa motllurada amb curvatura convexa al centre i còncava als laterals; està decorada amb pinacles als extrems i al cim. Els murs exteriors laterals són de paredat, el del frontis té el parament de carreus petits i regulars.
Dimensions: 52'00 x 11'96 x 18'70 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'atri, inclòs en la llargada de la nau, fa 5 metres de fondària; l'amplada total calculada des del fons de les capelles laterals en fa 20'20; el transsepte 28'28 x 11'89 x 18'65, i la cúpula arriba als 26'50.
Arquitecte: Josep Moretó i Sallés (1712-1768) de la família Moretó de Vic.
Campanar neoclàssic del 1775 i sobrepujat el 1785. Té un alt primer cos de planta gairebé quadrada (6'30 x 6'08 m) i un de segon octagonal irregular dividit en dos per una motllura; al superior o cel·la s'hi obren finestres d'arc de mig punt, estretes alternades amb amples, una a cada cara; queda coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb balustrada; al seu damunt hi ha una torrella octagonal amb finestres a cada costat, cornisa i cúpula apuntada amb vuit sectors triangulars; està coberta de rajoles vidriades de color vermellós. L'escala que puja pel seu interior fins a la cel·la és d'obra, arrapada a les parets, amb replans i deixa un ull central. Des de la cel·la fins al terrat n'hi ha una de gat.
Situació: adossat al mur lateral de ponent fent angle amb el frontis encarat a migjorn.
Alçada: 47'05 metres.
Esveltesa: 7,4
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-8434
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (07-02-2003)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  RAMÓN FERNÁNDEZ, Francisca; VÁZQUEZ PARRA, RocíoLa campana en el ámbito jurídico y legislación aplicable2016
  5 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 19-11-2015


 • CALELLA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 12-04-2021
  Convertir a PDF