Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pere - EL MASNOU (CATALUNYA)

(Referència: 7505)

Alçada del campanar 33.84
Descripció Altitud: 30 metres.
Església aixecada entre el 1770 i el 1783; va quedar completada el 1819 amb el baptisteri; va ser pràcticament enderrocada el 1936 i refeta a partir del 1942 seguint el mateix model, tot i que abans hi havia dues torres flanquejant el frontis i només se'n va aixecar una, l'actual campanar, amb l'afegitó de dues torrelles al seu damunt. Consta d'una nau amb el sostre de dos vessants sobre cinc arcs diafragma de mig punt, i de dos passadissos laterals coberts amb voltes d'aresta. La capçalera la forma un absis poligonal de cinc costats; té un cor als peus damunt un arc rebaixat i el cancell. La façana principal està arrebossada i pintada en color blanc trencat; hi té un portal classicitzant rectangular en pedra grisa amb el marc motllurat flanquejat per pilastres toscanes als muntants; unes grades d'accés salven el desnivell respecte de la plaça que es troba al seu davant; al damunt del portal hi ha una fornícula amb imatge, un òcul motllurat a mitja alçada i una cornisa angular amb una creu de pedra al cim.
Dimensions: 31'00 x 9'69 x 15'65 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; les tres naus fan 17 metres d'amplada total.
Arquitectes: Miquel Garriga i el seu fill Pau.
Campanar iniciat juntament amb tot l'edifici al segle XVIII, refet després del 1942 i completat amb una torrella nova el 1969. Té planta quadrada (4'60 x 4'60 m) amb els murs arrebossats i carreus a les cantoneres ben visibles fins al límit de la teulada del temple on apareix una simple motllura; des d'allí els murs són de carreus grisencs ben escairats formant el cos de la cel·la oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara menys a la de ponent que en té dues una mica més petites que les altres; està coronat per una minsa cornisa i un terrat amb pinacles de bola als angles; al seu damunt s'hi han aixecat dues torrelles quadrades; la primera té rellotge amb l'esfera visible a cada cara, un terrat amb balustrada i pinacles als angles; la segona té un finestral a cada cara, cornisa i cúpula de ceràmica blau clara amb un alt pinacle al cim. S'accedeix a la cel·la per una escala interior típica catalana, arrapada als murs i sobre voltes i amb un ull central; per pujar a les torrelles només hi ha una escala de gat.
Té cinc campanes col·locades el 1944, foses a Olot al taller dels Barberí. Porten el nom de Maria Pau (700 kg), Petra (400 kg), Montserrat (222 kg), Marcel·lina (80 kg) i Concepció (40 kg).
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat al migdia.
Alçada: 33'84 metres.
Esveltesa: 7,3
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-8600
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-08-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (08-08-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-03-2003)
 • 6 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 19-11-2015


 • EL MASNOU: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 21-04-2021
  Convertir a PDF