Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Andreu - ÒRRIUS (CATALUNYA)

(Referència: 7508)

Alçada del campanar 17
Descripció Altitud: 275 metres.
Església aixecada entre el 1568 i el 1571 en estil gòtic tardà. Consta d'una nau de tres trams coberta per una volta de creueria i capçada per un absis poligonal de cinc costats; l'acompanyen dues capelles laterals, una a cada banda que li donen l'aspecte de transsepte; té cor i cancell. Propera al frontis s'hi obre la capella del Roser que correspon a l'antiga església preromànica del lloc; aquesta capella de nau única està coberta amb una volta de canó apuntat sobre murs de maçoneria de peces mig picades i disposades en un cert ordre; està capçada per un mur recte.
La façana principal té un parament de carreus de pedra viva marronosa poc picats, irregulars i matussers. La portalada del segle XIX és renaixentista de pedra granítica grisa amb el portal rectangular flanquejat per pilastres toscanes sobre pedestals i adossades als muntants, entaulament i frontó triangular amb decoració multicolor al timpà al·lusiva al sant patró; la cornisa angular que corona el frontis fa una lleugera curvatura en les ales de forma còncava. Té unes poques grades davant del portal.
Dimensions: 16'00 x 5'50 x 14'00 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons dels braços del transsepte fa 11 metres.
Conserva una ara preromànica i unes sepultures del segle XI trobades en el subsol i entorns.
Campanar del 1826 merament funcional. Té un primer cos de planta rectangular (4'30 x 4'00 m) i un de segon amb els caires aixamfranats. Està coronat per una minsa cornisa, per dues gàrgoles a cada costat i per un terrat amb barana d'obra i pinacles de bola als angles. La cel·la en aquest segon cos es troba oberta amb quatre finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi penja alguna campana. Els seus murs són de paredat amb carreus a cantoneres; té una motllura a mitja alçada separant els dos cossos.
Situació: adossat al centre del mur de llevant.
Alçada: 17'00 metres.
Esveltesa: 4
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-8751
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2001)
 • 1 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 19-11-2015


 • ÒRRIUS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 30-11-2021
  Convertir a PDF