Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pere - PREMIÀ DE DALT (CATALUNYA)

(Referència: 7512)

Alçada del campanar 29.06
Descripció Altitud: 150 metres.
Església primitiva reformada el 1588 en gòtic tardà. Consta d'una nau de tres trams coberts amb una volta de creueria i de dos passadissos laterals comunicats per arcs formers de d'arc apuntat damunt robustos pilars quadrats i aixamfranats, tots en grans carreus i dovelles de granit gris. En caure la volta el 1936, va ser refeta com l'antiga el 1939 però ara amb els nervis i arcs de guix sense funció sustentant; està acompanyada de capelles laterals comunicades que li donen l'aparença d'una església basilical; està capçada per un absis poligonal de cinc costats. El cor amb una barana metàl·lica descansa en un arc carpanell i una volta de creueria rebaixada. El frontis orientat al nord-est té un mur de carreus mitjans de granit gris irregulars, ben escairats; hi té un portal rectangular amb marc de pedra blanquinosa capçat per un escàs ràfec; a mitja alçada hi ha un òcul i queda coronat per una cornisa angular. Un sòcol a la part baixa fa un allargassat banc. Una segona porta rectangular es troba en el mur lateral de ponent.
Dimensions: 19'36 x 5'39 x 9'02 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus juntes fa 13'77 metres.
Arquitectes: Perris Absolut, mestre d'obres francès; pel que fa al campanar, Antoni Mateu Jou mestre d'obres de Barcelona; Francesc Folguera i Grassi (1891-1960) pel que fa a la reconstrucció del 1939.
Campanar renaixentista auster de finals del segle XVI; en la llinda de la porta d'entrada des del cor hi figura la data del 1582 acompanyada del Crismó. Té planta quadrada (4'00 x 4'00 m) amb motllures a sota i sobre els finestrals i està coronat per una senzilla cornisa i gàrgoles i un terrat amb barana de carreus amb pinacles apuntats als angles. La cel·la queda oberta amb finestrals d'arc de mig punt de marcs motllurats, un a les cares nord i sud; a ponent i a llevant n'hi ha dos, un d'ells una mica més ample que els altres avui cegat ja que per aquest punt hi puja l'escala que condueix al terrat; hi pengen tres campanes, la Petra i la Tecla, mitjanes, i una tercera de petita; té un sostre cobert per unes biguetes metàl·liques i obra de maó. Sobre del terrat hi ha aixecats quatre arcs apuntats units al centre que sostenen dues campanes horàries. Té rellotge d'esfera. Els seus murs són de carreus granítics irregulars ben escairats i disposats en filades força horitzontals, en algun punt una mica mogudes, i amb el morter de calç visible a la part baixa; hi ha algun pany de paredat sota la cel·la. La part baixa es troba damunt de l'antiga església romànica.
Entrant al temple per l'esquerra i per una escala ampla de maons amb marge de fusta es puja fins al cor; des d'ell, per una escala de cargol d'obra, s'arriba fins a la cel·la; cap al terrat segueix l'escala de cargol d'obra, ara més estreta i dins d'un cilindre adossat a la banda de llevant; se surt per una porta oberta en un petit edicle cobert per una volta semiesfèrica.
Situació: adossat a la façana lateral esquerra del temple, la de llevant, un pèl girada al nord.
Alçada: 29'06 metres.
Esveltesa: 7,2
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-39917
Campanes El campanar compta amb dos campanes del rellotge antigues; la de les hores, incompletament documentada, podria ser gòtica.
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-08-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (12-06-2012)
 • 7 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 20-11-2015


 • PREMIÀ DE DALT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 12-04-2021
  Convertir a PDF