Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Genís de Palafolls - PALAFOLLS (CATALUNYA)

(Referència: 7519)


Alçada del campanar 19.6
Descripció Altitud: 25 metres.
Església romànica aixecada a partir del 1079; ha sofert canvis i ampliacions sobretot en els segles XV i XVI; les restes romàniques són visibles al mur de migdia: arcuacions cegues sota cornisa i en la volta de la nau principal; sofrí també reformes en els segles XVIII i XIX. Consta d'una nau de quatre trams coberta amb una volta de canó sobre tres arcs torals de mig punt i amb la capçalera del segle XVI tancada per un absis rectangular tot i que per l'exterior és marcadament semicircular; té capelles laterals cobertes per voltes de creueria amb nervis de granit gris damunt mènsules; n'hi ha tres per l'esquerra comunicades formant un passadís; a la dreta en té dues d'àmplies; estan obertes per arcs apuntats. L'última capella de l'esquerra està coberta per una cúpula amb un petit cupulí. L'atri separat de la nau per una gran arcada de mig punt i una digne vidriera està cobert per una volta de canó que descansa en el mateix terra.
Té una torre circular del segle XV com exponent de quan es va fortificar situada a l'angle sud-oest del frontis. Aquest, també d'aquest moment, té paraments de carreus petits i matussers amb un portal en arc de mig punt de grans dovelles recobert per un bordó sobre mènsules, un òcul motllurat a mitja alçada i una cornisa angular. L'antiga porta romànica oberta al mur de migdia avui està tapiada.
Dimensions: 21'38 x 8'28 x 8'55 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; la llargada inclou l'atri de 2'70 de profunditat; l'amplada total des del fons de les capelles laterals en fa 14'28. La cúpula de la capella fa una alçada de 9'87 metres inclòs el cupulí.
Guarda una imatge d'escola castellana de Maria i el Nen del segle XIV en pedra policromada procedent de l'antic castell de Palafolls.
Campanar merament funcional dels segles XV i XVI. Té planta gairebé quadrada (5'32 x 5'44 m). S'hi entra per un portal a l'esquerra de l'atri; una escala de graons de maó puja per l'interior arrapada als murs. A la cel·la, sota una coberta plana d'obra amb una petita trapa per sortir a la teulada plana, hi ha dues finestres d'arc apuntat a cada cara. No hi té cap campana. Els seus murs són de carreus petits; a la cel·la són de maó vis per fora i de grans carreus de granit gris per l'interior.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 19'60 metres.
Esveltesa: 3,6
Protecció Bé cultural d'interès nacional 1968-MH
Identificador: RI-51-0005581
Campanes Conserva in situ dos braços de fusta de les campanes desaparegues en 1936, peces de gran interès documental. Del jou de l'esquerra, més complet, penja una llanta de camió, utilitzada com a campana. Nota de Francesc LLOP i BAYO (20-11-2015)
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (12-05-2014)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  LIÑÁN, GemmaNo toquem ni quarts ni hores2016
  22 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 20-11-2015


 • PALAFOLLS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 17-05-2022
  Convertir a PDF