Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Esteve - TORDERA (CATALUNYA)

(Referència: 7523)


Alçada del campanar 33.4
Descripció Altitud: 34 metres.
Església erigida entre el 1780 i el 1817; l'interior és neoclàssic i el frontis barroc. Consta de tres naus, la central de cinc trams, un d'ells és el transsepte; està coberta amb una volta de canó damunt quatre arcs torals de mig punt, igualment com al transsepte; al creuer s'hi aixeca una cúpula sobre petxines; les dues naus laterals, de tres trams, tenen una cúpula bufada a cada tram; les naus estan separades per arcs formers de mig punt damunt pilars cruciformes. El frontis, de carreus ben escairats de pedra de to groc daurat, té una bella portalada barroca, una rosassa motllurada a mitja alçada i unes balconades amb balustres a un nivell més baix, una a cada banda de la fornícula; està coronat per una cornisa que fa una gran curvatura convexa amb tres pinacles, un al centre i els altres als extrems. La portalada té un portal en arc rebaixat i marc filetejat a l'intradós flanquejat per unes columnes toscanes sobre pedestals adossades als muntants, un entaulament i un frontó circular truncat amb una fornícula amb imatge intercalada. Els seus murs laterals són de paredat.
Dimensions: 40'00 x 10'25 x 16'50 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'atri de 4'80 metres de fondària queda inclòs en la llargada indicada; les tres naus sumen una amplada de 24'57 metres; el transsepte en fa 24'57 x 10'30 x 16'50; la cúpula arriba als 21'35 metres.
Campanar amb un primer alt cos romànic dels segles XI i XII. Té planta gairebé quadrada (5'75 x 6'14 m) amb finestres en dos pisos, al segon geminades. Al damunt, hi té un cos gòtic del segle XVI on s'hi ubica la cel·la; té dues finestres d'arcs apuntats per banda de marcs motllurats i una senzilla motllura a la seva base; per coronament hi ha una cornisa, un terrat d'obra amb gàrgoles i, al damunt, una agulla piramidal. Els seus murs són de carreus mitjans ben escairats i disposats en filades uniformes d'un material de to groguenc. L'escala interior de pedra picada amb estructura de cargol dins un cilindre de carreus ben escairats és ben visible des de l'exterior a través de les finestres.
Situació: adossat a la façana lateral orientada a ponent, proper al frontis encarat a migdia.
Alçada: 33'40 metres.
Esveltesa: 5,4
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-9226
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (24-11-2005)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  LIÑÁN, GemmaNo toquem ni quarts ni hores2016
  4 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 21-11-2015


 • TORDERA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 17-05-2022
  Convertir a PDF