Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Miquel de Vallmanya - TORDERA (CATALUNYA)

(Referència: 7524)

Alçada del campanar 19
Descripció Altitud: 170 metres.
Església aixecada al segle XVI i reedificada al 1826 en estil neoclàssic. Consta d'una nau de tres trams amb una volta de canó sobre tres arcs torals de mig punt; està acompanyada de dues capelles laterals per banda cobertes amb voltes d'aresta; sengles pilastres d'escàs relleu amb un capitell curt mensuliforme baixen dels arcs torals al terra. L'absis rectangular queda cobert per una volta de canó prolongada fins al terra. Un cor amb barana de fusta descansa en un arc rebaixat. El frontis té un portal en arc rebaixat i un marc de pedra blanca, un òcul a mitja alçada i la cornisa mixtilínia amb creu metàl·lica al cim. Els seus murs són de paredat, al frontis amb un arrebossat emblanquinat.
Dimensions: 14'88 x 4'81 x 6'52 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; des del fons de les capelles laterals fa una amplada total de 10'53 metres.
Campanar merament funcional aixecat poc més tard que el temple. Té planta quadrada (4'00 x 4'00 m) amb un primer alt cos compacte separat per una motllura d'un segon on s'hi ubica la cel·la amb els caires aixamfranats que sembla ser de temps força posterior; està coronat per una cornisa motllurada i una barana d'obra amb merlets esglaonats, pinacles als angles i recobert per una cúpula semiesfèrica. La cel·la queda oberta amb una finestra d'arc de mig punt a cada cara; una d'elles gairebé cegada; té una motllura al dessota; hi penja una petita campana. Al primer cos els murs són de paredat amb carreus a cantoneres i sense arrebossar; al segon són de maó vist; presenten una gran nuesa només trencada per una finestra rectangular a la part alta del primer cos. Entrant al temple a la dreta s'accedeix al campanar; una escala de maons amb barana d'obra enguixada puja sobre voltes catalanes fins a la cel·la que queda coberta per una volta semiesfèrica i amb murs de maó vist a tots els paraments.
Situació: adossat al mur del migdia fent angle al sud-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 19'00 metres.
Esveltesa: 4,7
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-9249
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (02-08-2014)
 • 16 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 21-11-2015


 • TORDERA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 21-04-2021
  Convertir a PDF