Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Joan - VILASSAR DE MAR (CATALUNYA)

(Referència: 7526)


Alçada del campanar 25.26
Descripció Altitud: 15 metres.
Església del 1946 que aprofita alguns elements de l'anterior barroco-neoclàssica. Consta de tres naus i d'un transsepte amb cúpula i cupulí sobre el creuer; té cor i la capçalera recta. La portalada principal en un frontis del 1855 és barroca; les dues laterals d'estil neoclàssic procedeixen del temple antic; unes bandes verticals de poc relleu i de maó vist descansen en un sòcol de grans carreus de granit; damunt d'una motllura horitzontal s'aixeca una segona zona dividida en tres plafons pintats de blanc separats per pilastres de maó en el del centre dels quals hi ha obert un òcul motllurat; està coronat per un frontó triangular emmarcat per una cornisa motllurada. Els seus murs estan arrebossats i pintats de blanc.
Dimensions: 34'67 x 11'65 x 16'36 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total comptada des del fons de les tres naus fa 25 metres; la cúpula arriba als 23'95.
Arquitecte: Josep Maria Ribas i Cases.
Guarda pintures de Josep Obiols i d'Enric Monserdà.
Campanar barroc del 1717 que es conserva del temple anterior. Té una base rectangular (6'00 x 5'27 m) amb un segon alt cos octagonal dividit en dos per una fina motllura; està coronat per una cornisa i un terrat amb barana d'obra i pinacles amb bola als angles; una armadura metàl·lica damunt el terrat que sosté unes campanes horàries no s'ha tingut en compte en el càlcul de l'alçada del campanar. Els seus murs estan arrebossats i pintats en un to gris-crema amb carreus de granit gris-fosc a les vuit cantoneres i als marcs dels quatre finestrals d'arc de mig punt, un a cada cara alterna que es troben en la cel·la situada a la part alta. Unes motllures separen els diversos cossos vuitavats, una es troba sota l'esfera del rellotge i altres sota i sobre els finestrals.
A la dreta de la nau hi ha una porta per la qual s'entra al campanar; hi puja una escala amb graons de maó i barana d'obra sobre voltes i amb un ull central ample; dóna accés a la cel·la coberta per una volta semiesfèrica de maó vist; hi penja una campana gran; des de la cel·la fins al terrat, n'hi ha una altra de cargol de fusta i estreta, ja vella, que puja dins d'un cilindre d'obra; surt a través d'una trapa closa per una senzilla placa metàl·lica amb la singularitat que l'escala queda finalitzada un metre per sota.
Situació: lleugerament endarrerit respecte de la façana principal, encarada a llevant; s'aixeca sobre la nau lateral de la dreta, orientada al nord-est.
Alçada: 25'26 metres.
Esveltesa: 4,2
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-9313
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2001)
 • 2 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 22-11-2015


 • VILASSAR DE MAR: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 20-01-2021
  Convertir a PDF