Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - PONTS (CATALUNYA)

(Referència: 7577)


Alçada del campanar 28.2
Descripció Altitud: 363 metres.
Església neogòtica aixecada cap a mitjans del segle XIX (1839) que conserva restes d'una anterior gòtica del segle XIV i romànics d'una altra primitiva del XIII. El frontis té un portal atrompetat amb arquivoltes ogivals flanquejat per dues portes petites amb dues finestres al seu damunt que presenten un bordó sobre mènsules; totes elles en arc apuntat; al damunt d'elles, un ràfec sobre mènsules divideix el centre de la façana en dues zones, a la superior s'hi veu una gran rosassa motllurada i calada a mitja alçada, un petit òcul amb creu inscrita i, poc més amunt, la cornisa angular amb un fris d'arcs cecs al dessota. Una torre de planta quadrada s'aixeca en el lateral dret formant l'angle nord-oest; el del nord-est el forma la torre del campanar.
Consta d'una sola nau de quatre trams, un d'ells amb el cor, coberta amb volta de creueria; té el presbiteri semicircular. Per l'exterior es veu encara restes de l'antic absis romànic semicircular. El cor als peus amb barana metàl·lica descansa en un arc carpanell i una volta de creueria. Els murs de tota la fàbrica són de carreus ben escairats d'un material marronós.
Dimensions: 32'00 x 12'00 x 16'83 metres respectivament de llargada, amplada i alçada.
Guarda un retaule barroc del Roser de 1790, obra de l'escola de Vic, similar al que es guarda a Agramunt; es troba molt ben conservat llevat de la mutilació que va sofrir el 1936 en decapitar-ne algunes figures de la predel·la. Té una pica baptismal del 1657, ovoide, en un sol bloc de pedra d'uns 90 centímetres de diàmetre a la boca. El presbiteri està decorat amb pintures de Llucià Navarro, artista del segle XX (n. 1924).
Campanar neogòtic coetani del temple. Té planta octagonal reforçat per robustos contraforts en els seus caires (costats de 3'50 metres i un perímetre de 28'8). Té oberts finestrals d'arcs apuntats en dos pisos d'un primer alt cos; una motllura el separa del segon; en aquest, una altra motllura el divideix en dues zones de poca alçada, en la superior apareixen unes finestretes d'arc apuntat; al damunt, s'hi aixeca la cel·la de perímetre més reduït i també vuitavada oberta amb finestres d'arc apuntat, una a cada cara; en una d'elles hi ha l'esfera d'un rellotge. Està capçada per una coberta plana amb una estructura metàl·lica al cim (no comptada en la mesura de l'alçada) que sosté petites campanes horàries. Els murs del cloquer són de carreus ben escairats de pedra marronosa com la resta del temple. Una escala de pedra arrapada als murs puja fins a la cel·la; des d'allí a l'exterior superior s'hi troba un pas esglaonat.
Situació: adossat a l'angle nord-est del frontis encarat a tramuntana.
Alçada: 28'20 metres.
Esveltesa: 9
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-22300
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-07-2000)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (03-10-2003)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (26-04-2004)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-10-2005)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    FUNDICIÓN DE SALVADOR MANCLÚSGran fundición de campanas Salvador Manclús1970
    9 Fotos
    Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
    Actualització 24-11-2015


  • Fitxa reduïda (PDF)
  • PONTS: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 24-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 66 Visitants: 65 Usuaris: 1 - alepuz