Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Vicenç - ESPINELVES (CATALUNYA)

(Referència: 7610)


Alçada del campanar 22.52
Descripció Altitud: 752 metres.
Església romànica de dues naus, una d'ella i l'absis semicircular de la seva capçalera és del segle XI; avui és la nau principal; l'altra, al cantó de migdia, fou afegida al segle XII i també fou capçada per un absis semicircular que, igual que el primer, està ornat amb arcuacions cegues sota de la cornisa; el de la nau major, més gran, també està ornada amb lesenes. Ambdues naus tenen volta de canó i estan comunicades per una arcada rebaixada obrada al segle XVI; igualment estan unides per un portal, segurament el primitiu, situat prop dels peus de l'església, portal atrompetat de tres arquivoltes de mig punt, la més fonda sobre impostes decorades amb relleus; la del mig, de secció semicircular, amb un dibuix que representa un trenat de quatre fils; la més exterior té un motiu d'escacat.
Ha estat restaurada el 1965 i el 1972. El portal del segle XII també atrompetat està obert al mur de migdia de la segona nau sota d'un porxo modern; també el formen tres arquivoltes de punt rodó, la central de secció circular descansa en impostes i columnetes amb relleus als capitells; les altres dues arcades no tenen decoració, són dovellades i descansen en impostes senzilles. Els murs presenten filades de carreus irregulars, mitjans, escairats matusserament i disposats en filades uniformes.
Dimensions: 14'40 x 4'00 x 6'50 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; corresponen a la nau major; l'amplada total de les dues naus des del fons de la capella lateral fa 12 metres.
Guarda una bella imatge policromada del gòtic tardà de la Mare de Déu en posició dreta i el Nen al braç. A l'exterior, un boix, un arbust, té una existència de 900 anys i ha quedat convertit en un alt i robust arbre.
Campanar romànic de finals del segle XII. Té planta rectangular (5'00 x 4'50 m). Està dividit en quatre cossos per frisos d'arcuacions cegues. El primer cos o base és alt i compacte amb només una finestra a llevant que il·lumina la nau de tramuntana; els dos centrals també estan ornats amb frisos de dents de serra; les arcuacions descansen en mènsules amb relleus de caparrons. Els tres superiors tenen finestres d'arc de mig punt, una a cada cara, el tercer geminades, i el quart, més modern, dues per banda; està coronat per una cornisa amb teulada de quatre vessants que fa una lleugera inflexió a la base. Els seus murs presenten paraments de carreus petits, irregulars, escairats matusserament i disposats en filades uniformes. Conserva una campana del 1770. Per l'interior hi puja una escala de fusta arrapada als murs tot deixant un ull central; no es troba en massa bones condicions.
Situació: descansa sobre la volta als peus de la nau principal i sobre l'angle que formen els murs de tramuntana i ponent; el mur exterior, que l'aguanta, decorat amb arcuacions cegues disposades fent angle, és un mur de molt gruix per tal de sostenir el gran pes de l'alt campanar; per l'interior de la nau, un gran i robust arc fa la mateixa funció.
Alçada: 22'52 metres.
Esveltesa: 4,5
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-22621
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (28-06-2002)
 • SOBRINO, Josep (22-07-2017)
 • Bibliografia

  (Es pot ordenar per qualvol dels camps)
  AutorsTítolData
  CAÑELLAS, Miquel S.Campanars d'Osona2012
  10 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 24-12-2017


 • ESPINELVES: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar simple
  Buscar complet
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 03-08-2020
  Convertir a PDF