Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Esteve de Granollers de la Plana - GURB (CATALUNYA)

(Referència: 7613)


Descripció Altitud: 490 metres.
Església romànica de finals del segle XI (1088). Consta d'una nau coberta amb una volta de canó sobre dos arcs torals, d'un transsepte, i amb la capçalera formada per un absis semicircular romànic llombard amb un fris de dents de serra sota cornisa, sèrie de finestres cegues immediatament al dessota i bandes llombardes cada tres finestres fins arribar a un sòcol de poca alçada. Els seus murs són de carreus matussers i irregulars. Modificacions posteriors, cap a principis del segle XVII (1608) la van ampliar i la portalada actual classicitzant es troba al mur sud, prop dels peus de l'església: el portal és rectangular amb semi-columnes toscanes sobre pedestals adossades als muntants, un entaulament toscà i un frontó triangular partit amb un pinacle de bola en relleu intercalat. Tenia una cripta sota l'altar major avui convertida en sagristia amb finestres obertes en el sòcol de l'absis.
Dimensions: 17'00 x 6'00 metres respectivament de llargada i amplada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 11 metres; el transsepte té 26 metres de llargada per 4 d'amplada.
Campanar barroc auster del segle XVII. Té planta quadrada (5'10 x 5'10 m) i fou bastit amb murs de maçoneria mig carreuada i arrebossats; queden visibles grans carreus a les cantoneres; el cos superior corresponent a la cel·la està carreuat amb pedra vista; queda coronat per una senzilla cornisa amb gàrgoles als caires i un terrat amb balustrada ornada amb pinacles de bola als angles i al centre de cada costat. La cel·la està oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara, i té unes fines motllures al dessota i a l'arrencada dels arcs; hi pengen campanes.
Situació: adossat al mur de tramuntana fent angle al nord-oest del mur situat als peus de l'església encarat a ponent.
Alçada: 18'20 metres.
Esveltesa: 3,5
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-33158
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (28-06-2002)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  CAÑELLAS, Miquel S.Campanars d'Osona2012
  4 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 26-11-2015


 • GURB: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 28-11-2022
  Convertir a PDF