Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Andreu - GURB (CATALUNYA)

(Referència: 7614)


Alçada del campanar 22.62
Descripció Altitud: 563 metres.
Església romànica del segle XII molt transformada cap als segles XVII i XVIII sobretot externament. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó apuntat sobre quatre arcs torals amb cornises i pilastres classicitzants; queda capçada per un absis semicircular romànic de grans carreus ben escairats, sobrealçat; mostra la cornisa motllurada romànica i, al damunt, un pany de paredat amb una nova cornisa. Té una portalada neoclàssica oberta al mur de migdia propera als peus de l'església amb un portal en arc carpanell de marc motllurat; a banda i banda hi té dues pilastres sostenint un entaulament que divideix el frontis en dues zones; en la superior unes noves pilastres sostenen un frontó triangular que fa de coronament; en aquest segon sector s'hi obre una finestra rectangular amb balustrada i amb un frontó circular.
Dimensions: 24'00 x 7'30 x 9'40 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 16'60 metres.
Guarda, encastats al mur exterior propers a l'absis, uns relleus geomètrics aprofitats del segle X disposats en tres franges, i un cap de monstre en pedra fosca; també conserva fragments de l'altar barroc que es van salvar de la destrucció del 1936.
Campanar preromànic del segle X lleugerament tronco-piramidal. Té planta rectangular (5'15 x 3'60 m) amb el coronament del segle XVIII a base d'una cornisa simple amb gàrgoles als angles i un terrat amb merlets esglaonats, que fan de barana, amb una bola als angles. Com element propi de l'època preromànica, a mitja alçada, s'hi troben motllures que encaixen frisos amb decoració geomètrica pròpia d'aquell moment, avui força desgastats per l'erosió. A l'últim cos s'hi obren finestres d'arc de mig punt, de ferradura en dues d'elles; hi penja alguna campana. Els seus murs són de paredat amb carreus als caires. A l'angle llevantí que forma amb el mur del sud s'hi aixeca una estructura semicilíndrica que estotja l'escala al seu interior; només arriba fins al nivell superior del primer cos.
Situació: adossat a la façana del migdia, proper a l'absis orientat a llevant.
Alçada: 22'62 metres.
Esveltesa: 4,4
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-22856
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (21-07-2001)
 • SOBRINO, Josep (2011)
 • SOBRINO, Josep (09-09-2016)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  CAÑELLAS, Miquel S.Campanars d'Osona2012
  12 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 24-12-2017


 • GURB: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 28-11-2022
  Convertir a PDF