Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Vicenç - MALLA (CATALUNYA)

(Referència: 7617)


Alçada del campanar 22.58
Descripció Altitud: 580 metres.
Església romànica dels segles X-XI restaurada entre el 1983 i el 1984. Consta de planta basilical de tres naus cobertes amb volta de canó rebaixat separades per dos grans arcs formers d'arc apuntat; la capçalera està formada per tres absis, els dos laterals semicirculars amb decoració llombarda, el central, també semicircular, de formigó és fruit d'un reconstrucció recent. El portal, situat a la façana lateral sud també és modern, de formigó, imitant l'antiga romànica (ara a Vic) amb quatre arquivoltes d'arc de mig punt; la segona i la quarta bossellades, amb decoració de llaços; descansen damunt de columnes adossades de capitells amb relleus figuratius; les altres ho fan sobre antes; totes tenen senzilles impostes. Els seus murs romànics són de carreus mitjans poc picats.
Dimensions: 15'00 x 5'00 x 9'00 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 13'30 metres; la planta és lleugerament trapezial per la qual cosa les amplades són les mitjanes ja que a la capçalera són majors que als peus de les naus.
Guarda una imatge de Sant Vicenç del 1952 en pedra de l'escultor Pere Puntí, i un Santcrist de fusta sense creu segurament del segle XVI.
Campanar romànic del segle XII. Té planta rectangular (3'30 x 3'80 m). S'hi distingeixen tres cossos separats per frisos de dents de serra: el primer és alt i llis, el segon té una finestra d'arc de mig punt a cada costat menys al sud; el tercer té finestres d'arc de mig punt a cada costat, geminada la de llevant; al damunt d'elles, sota la cornisa, un fris d'arcuacions cegues; la teulada, del segle XVII, amb inflexió prop de la base, és piramidal amb un pinacle de bola de pedra blanca al cim; està recoberta de peces de ceràmica vidriada verd fosc sobre una estructura de fusta. Interiorment, s'accedeix al cim per una escala metàl·lica de recent instal·lació. Fou bastit amb murs de carreus petits, regulars i ben escairats. La nuesa del primer alt cos no deixa de ser impressionant.
Situació: sobre la nau lateral de l'esquerra fent angle al nord-oest amb el frontis encarat a ponent.
Alçada: 25'58 metres.
Esveltesa: 6,7
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-22935
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (23-06-2001)
 • SOBRINO, Josep (2014)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  CAÑELLAS, Miquel S.Campanars d'Osona2012
  7 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 24-12-2017


 • MALLA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 28-11-2022
  Convertir a PDF