Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - OLOST (CATALUNYA)

(Referència: 7622)


Alçada del campanar 33.4
Descripció Altitud: 669 metres.
Església neoclàssica de cap el 1760. Fou batejada popularment, des que el bisbe Torres i Bages ho va fer en visita pastoral, com "La Catedral del Lluçanès". Consta de tres naus, la central coberta amb una volta de llunetes sobre cinc arcs torals de mig punt i d'una imposta classicitzant motllurada i amb un fris de denticles; està abundantment pintada amb decoració floral estilitzada; les laterals amb voltes d'aresta estan separades de la major per arcs formers de mig punt damunt tres pilars quadrats per banda que tenen adossades pilastres d'escàs relleu amb capitells d'ordre compost per la banda de la nau major; la capçalera recta acull un presbiteri de dos trams, el del fons curt i amb les cantoneres arrodonides. Té un cor als peus amb barana de ferro que descansa en un arc carpanell i una volta de llunetes.
El frontis té un portal rectangular amb la llinda un pèl arquejada, un marc acanalat de carreus ben escairats i una finestra semicircular a la part alta damunt d'un ràfec que forma part d'una estructura classicitzant formada per un parell de pilastres per banda que arrenquen des del terra fins a un entaulament amb denticles; per coronament hi té una cornisa horitzontal amb un pinyó i una creu metàl·lica al cim. Els seus murs són de paredat de color rogenc amb carreus grisencs lleugerament enrogits a cantoneres; igualment les pilastres i l'entaulament estan formades per carreus ben escairats de pedra grisenca.
Dimensions: 31'87 x 9'58 x 15'51 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus és de 19'13 metres.
Guarda al presbiteri dos ambons darrere una barana de fusta treballada amb relleus fets per un artista de Vic de nom Julià, i unes pintures del 1943 a l'absis, a les voltes i als pilars de l'artista Vidal i Gomà.
Campanars neoclàssics bessons coetanis del temple. Tenen planta vuitavada amb costats desiguals, els curts de 1'75 metres i els llargs de 2'57, alternats, i d'un diàmetre de 5,5 metres. Tres motllures divideixen els campanars ens seccions desiguals. La cel·la està oberta amb finestres d'arc de mig punt i baranes de balustres, una a cada cara alterna. Estan coronats per una cornisa motllurada i un terrat amb balustrada amb alguns dels balustres perduts o en mal estat. Els seus murs són de paredat amb carreus a cantoneres de pedra grisenca lleugerament enrogits. El campanar de l'esquerra no ha tingut mai escala per accedir a la cel·la; el de la dreta, amb dues campanes, té una escala d'obra amb greus deficiències que no permeten usar-la sense greu perill. En el 2011 s'hi han fet obres de consolidació i fins s'han pintat els seus murs d'un color blanquinós, cosa que no ha millorat pas l'efecte estètic, més aviat el contrari, i també s'ha consolidat l'escala.
Situació: a banda i banda del frontis orientat a ponent.
Alçada: 33'40 metres.
Esveltesa: 6


En 2015 els campanars estan pintats de blanc.
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-23155
Autor
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (26-06-2003)
 • SOBRINO, Josep (28-03-2013)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorTítolData
  CAÑELLAS, Miquel S.Campanars d'Osona2012
  VILAMALA, EmiliEjemplo de integración: una cigüeña negra es acogida en una colonia donde todas son blancas2022
  11 Fotos
  Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 26-11-2015


 • Fitxa reduïda (PDF)
 • OLOST: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 25-02-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 40 Visitants: 40 Usuaris: 0