Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pere - PERAFITA (CATALUNYA)

(Referència: 7626)


Alçada del campanar 21.45
Descripció Altitud: 755 metres.
Església amb orígens romànics transformada en barroca com a resultat de les modificacions fetes al segle XVIII. Consta de tres naus de quatre trams, la central coberta amb una volta de llunetes sobre tres arcs torals de mig punt que descansen en una imposta motllurada classicitzant; les laterals, més aviat passadissos, amb voltes d'aresta, separades totes tres per arcs formers de mig punt damunt pilars quadrats on hi ha adossades pilastres toscanes per la banda de la nau major; té la capçalera recta. El cor amb una balustrada de fusta descansa en un arc i una volta rebaixats; una escala digna hi puja adossada al mur dels peus.
Hi ha una entrada lateral pel mur de tramuntana; l'entrada principal es troba al frontis encarat a ponent; té un portal en arc rebaixat i marc de pedra blanca, una creu en baix relleu al seu damunt, una rosassa motllurada a mitja alçada, un òcul al capdamunt i una cornisa motllurada en curvatura convexa al centre i còncava als laterals; uns pinacles amb bola es troben al cim i als extrems. Els seus murs són de maçoneria de pedra vista marronosa, mig arrebossats els laterals, i amb grans carreus ben escairats a cantoneres.
Dimensions: 26'64 x 7'860 x 12'71 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; amb els passadissos inclosos, l'amplada és de 16'85 metres.
Guarda, en no massa bon estat, encastat a un dels seus murs interiors, un primitiu timpà romànic; hi ha pintures en plafons i murals al presbiteri i al baptisteri, totes de Joaquim Busquets Gruart fetes als anys 1991-92, i una moderna i interessant talla de Sant Pere a l'altar major.
Campanar barroc coetani del temple. Té un primer alt cos de planta gairebé quadrada (5'10 x 5'00 m) i un de segon octagonal dividit en dos per una motllura; el superior d'ells correspon a la cel·la; està oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara, alternant les cegues i les obertes. Queda coronat per una cornisa motllurada i una teulada piramidal vuitavada gairebé plana. Els seus murs són de maçoneria amb carreus a cantoneres, en part arrebossats al primer cos.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al sud-est de la capçalera encarada a llevant.
Alçada: 21'45 metres.
Esveltesa: 4,2
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-23291
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (19-06-2003)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-08-2012)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  CAÑELLAS, Miquel S.Campanars d'Osona2012
  6 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 26-11-2015


 • PERAFITA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 06-12-2021
  Convertir a PDF