Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Marcel de Saderra - ORÍS (CATALUNYA)

(Referència: 7633)


Alçada del campanar 10.9
Descripció Altitud: 620 metres.
Església d'orígens romànics, del 1048; en queden vestigis tot i que fou modificada cap el 1622. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó sobre dos arcs torals i un altre, el central, escapçat a la dreta on hi ha oberta una gran capella en el lloc on hi havia un antic atri; l'absis és rectangular. Els seus murs estan coberts d'un arrebossat en mal estat que deixa al descobert unes filades regulars de carreuons grossers a la dreta i ben escairats i alineats a l'esquerra que delaten els seus orígens romànics. Al segle XVII es va aterrar l'atri lateral i es va convertir en una gran capella; la portada en arc de mig punt que hi havia oberta en el mur lateral de migdia es va cegar; encara avui és ben visible.
Dimensions: 15'65 x 4'28 x 6'06 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 8'87 metres.
Guarda al sostre i en l'arc toral unes reduïdes mostres de la primitiva pintura romànica. També té dues talles de fusta que representen Sant Marcel, obra dels anys 50 de l'escultor Pere Puntí i de la Mare de Déu del Roser dels 60 del segle XX obra de Salvador Puntí, fill de l'anterior.
Campanar del segle XVII. Té planta rectangular (3'10 x 2'60 m) i està cobert amb una teulada a quatre vessants. La cel·la està oberta amb una finestra d'arc de mig punt a cada costat; hi penja una campana. Els seu murs estan arrebossats. En un àmbit al lateral dret, entrant al temple, hi ha una porta que dóna a una estança amb unes poques grades fins al nivell on hi ha un recinte escàs on s'hi troba una escala de mà de fusta força precària; al capdamunt d'ella hi ha unes grades laterals que porten cap a la part alta on si eleva el campanar constituït només per la cel·la.
Situació: sobre mateix del portal als peus del temple, com a continuació del frontis orientat a ponent.
Alçada: 10'90 metres.
Esveltesa: 3,5
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-23174
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (18-05-2012)
 • 15 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 27-11-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesCampana (1)60125

 • ORÍS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 28-11-2022
  Convertir a PDF