Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Hipólit - SANT HIPÓLIT DE VOLTREGÀ (CATALUNYA)

(Referència: 7645)


Alçada del campanar 40.32
Descripció Altitud: 535 metres.
Església neoclàssica iniciada el 1740 i executada principalment entre el 1769 i el 1780. Consta d'una gran nau amb dos passadissos laterals força amples separats per pilars de secció cruciforme; la nau central està coberta amb una volta de llunetes damunt cinc arcs torals de mig punt que delimiten cinc trams, un d'ells amb el cor; les voltes dels passadissos són d'aresta. El cor descansa en una volta de llunetes i en un arc carpanell. Una gran capella fonda es troba adjunta a la banda dreta.
El frontis, bastit amb murs de paredat de pedra marronosa avui (2005) es troba arrebossat i pintat de color rosat. Té una portalada en pedra blanca amb un portal en arc rebaixat de marc motllurat i flanquejat per pilastres en posició obliqua respecte del frontis; sostenen un entaulament truncat, un frontó circular amb volutes als extrems amb el timpà amb baixos relleus i la data de 1779; a sobre hi ha una fornícula amb la imatge del patró i amb decoració abarrocada a l'entorn i, a mitja alçada, una rosassa motllurada; per coronament, una cornisa motllurada amb curvatura convexa al centre i còncava als laterals amb tres pinacles de bola al cim. Els seus murs laterals són de paredat vist.
Dimensions: 40'40 x 12'30 x 18'15 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; la nau més els passadissos laterals tenen una amplada total de 23'85 metres.
Arquitectes: Josep Moretó i Codina (Vic 1748-1826) i el seu germà Jacint.
Guarda en una fornícula sobre l'altar de la capella lateral del Santíssim una imatge de talla policromada de la Pietat procedent de Castella, segurament barroca, adquirida després del 1939. Al final de l'any 2006 s'ha instal·lat a la fornícula de la façana la imatge del patró, sant Hipòlit, d'uns dos metres d'alçada, obra de l'escultor de Centelles Jordi Díez.
Campanar neoclàssic coetani del temple. Té un alt primer cos de planta gairebé quadrada (6'85 x 6'50 m) capçat per una motllura prominent; un segon cos vuitavat ornat amb tres fines motllures a diversos nivells té al capdamunt l'estança de les campanes o cel·la amb finestres d'arc de mig punt amb balustrada, una a cada cara alterna. Està coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb balustrada; al seu damunt s'hi aixeca una torrella octagonal amb rellotge d'esfera i finestres d'arc de punt rodó en cares alternes; està coberta per una teulada plana amb cornisa motllurada; a sobre d'ella uns arcs units al centre estan coronats per un petit pinacle. Una àmplia escala interior sobre voltes i arrapada als murs puja fins a la cel·la tot deixant un gran ull central; recentment (2008) restaurada, presenta graons ben enrajolats i barana d'obra amb passamà ben deixat.
Situació: aixecat sobre la nau lateral esquerra als peus del temple fent angle al nord-oest amb el frontis orientat a ponent; un segon campanar projectat al costat sud del frontis no hi ha estat construït.
Alçada: 40'32 metres.
Esveltesa: 5,8
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-27250
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (19-06-2003)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (26-10-2005)
  • SOBRINO, Josep (16-02-2013)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    ERMECPresentación de referencias de instalaciones2009
    CAÑELLAS, Miquel S.Campanars d'Osona2012
    8 Fotos
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 10-01-2023


  • Fitxa reduïda (PDF)
  • SANT HIPÓLIT DE VOLTREGÀ: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 66 Visitants: 66 Usuaris: 0