Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Julià Sassorba - GURB (CATALUNYA)

(Referència: 7647)


Alçada del campanar 19.29
Descripció Altitud: 520 metres.
Església del segle XI (1091) modificada el segle XVIII amb afegits de capelles laterals i supressió dels absis. Consta d'una nau romànica amb la capçalera recta i d'un transsepte. Inicialment constava de tres absis semicirculars que van desaparèixer en fer les modificacions; tot l'edifici fou sobrealçat; amb tot, es conserven a l'exterior frisos d'arcuacions cegues als murs en el nivell on es trobava l'antiga cornisa i també alguna lesena de l'antic parament romànic. Té un portal del 1572 renaixentista en arc de mig punt amb pilastres clàssiques adossades als muntants i un entaulament simple, tot en pedra blanca. Els murs romànics presenten paraments de carreus petits irregulars i una mica matussers. Sobre la façana de ponent es va aixecar un comunidor en sobrealçar-se la nau al segle XVII.
Dimensions: 18'00 x 4'00 metres respectivament de llargada i amplada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 13'40 metres; el transsepte en fa 13'40 de llargada i 4 d'amplada.
Guarda un retaule a l'altar major d'estil neoclàssic; no van salvar-se les imatges dels sants en l'ensulsiada del 1936; les d'avui són posteriors al 1939.
Campanar romànic coetani del temple. Té planta gairebé quadrada (3'60 x 3'48 m) amb la planta baixa compacta i tres pisos superiors amb finestres d'arc de mig punt una a cada cara; al segon i al tercer les finestres són geminades a cada costat amb frisos d'arcs cecs al damunt; alguna d'elles està tapiada; la finestra superior de cara a ponent era més gran i va deixar de ser geminada pel fet que va caldre obrir-la a fi d'incorporar-hi la campana, però avui (2001) s'ha restaurat i es troba con era en origen; el coronament modern està format per una cornisa a base de fileres de teules sobreposades i una teulada de quatre vessants. Els seus murs són de petits carreus grosserament picats disposats en filades regulars. Per la rectoria es puja fins a la volta i per ella al campanar cap a mitja alçada; al seu interior s'hi troba una escala de fusta que va de paret a paret fins accedir a la cel·la.
Situació: adossat al centre del mur nord en l'angle que fa amb el braç de ponent del transsepte.
Alçada: 19'29 metres.
Esveltesa: 5,3
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-22859
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (21-07-2001)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  CAÑELLAS, Miquel S.Campanars d'Osona2012
  5 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 27-11-2015


 • GURB: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 28-11-2022
  Convertir a PDF