Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Quirze - SANT QUIRZE DE BESORA (CATALUNYA)

(Referència: 7655)


Alçada del campanar 24.99
Descripció Altitud: 587 metres.
Església aixecada cap el 1771 en estil neoclàssic; ha estat restaurada modernament amb detalls neoromànics. Consta d'una nau i dos passadissos laterals; la nau té quatre trams i està coberta amb una volta de creueria sobre quatre arcs torals de mig punt; està separada dels passadissos per quatre arcs formers de mig punt; aquests passadissos comuniquen entre si les capelles laterals; l'arc presbiteral és lleugerament apuntat i la capçalera és recta. El cor amb barana de fusta descansa sobre un arc carpanell i una volta d'aresta rebaixada; a sota s'hi troba el cancell. El frontis està precedit d'un porxo amb grades al davant i amb sostre embigat sostingut per tres arcs de mig punt frontals i dos de laterals que descansen en pilars octagonals; s'hi aixopluga un portal atrompetat i motllurat en arc de punt rodó amb pedra grisa en les dovelles i en els carreus dels muntants; una rosassa a mitja alçada està situada per sobre de la teulada del porxo; per coronament té una cornisa angular motllurada amb un fris de dents de serra i un altre d'arcs cecs al seu dessota; una creu metàl·lica es troba al cim. Els seus murs estan arrebossats i pintats de groc clar i tenen carreus grisos a les cantoneres i als baixos dels laterals.
Dimensions: 24'20 x 9'55 x 11'54 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 18'33 metres.
Guarda des del 2013 unes pintures en el baptisteri sobre el baptisme de Jesús; són obra d'Anastassia Prokopieva i d'Aina Espona, ambdues del mateix Besora.
Campanar neoclàssic auster remodelat recentment. Té planta quadrada (5'10 x 5'10 m) i a mitja alçada els caires s'aixamfranen. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt a cada cara i sense marc de pedra; hi pengen campanes. Està coronat per una minsa cornisa i un terrat amb balustrada damunt del qual s'aixeca una coberta formada per una teulada a quatre vents amb peces de ceràmica grises en escata i careners ressaltats. Els seus murs estan arrebossats i pintats com les façanes; tenen carreus a cantoneres en relleu rebaixat i un sòcol carreuat de pedres grises. L'esfera d'un rellotge es troba sota la finestra de la cel·la a la cara frontal; una petita finestra també s'hi veu a mitja alçada; la resta dels murs tenen una completa nuesa.
Una escala interior puja fins al cor i segueix fins a la cel·la; és del tipus català sobre voltes i arrapada als murs; des de la cel·la es pot pujar al terrat amb una escaleta metàl·lica.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 24'99 metres.
Esveltesa: 4,5
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-23784
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-07-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (23-07-2002)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  CAÑELLAS, Miquel S.Campanars d'Osona2012
  4 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 27-11-2015


 • SANT QUIRZE DE BESORA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 28-11-2022
  Convertir a PDF