Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Vicenç - SANT VICENÇ DE TORELLÓ (CATALUNYA)

(Referència: 7658)


Alçada del campanar 23.94
Descripció Altitud: 554 metres.
Església romànica del segle XI modificada al XII i en el XVII quan va prendre aspecte neoclàssic; ha estat restaurada el 1973 i al 1986. Consta de tres naus, la central romànica de dos trams coberta amb una volta de canó; les laterals amb volta d'aresta són del 1624; estan separades de la central per dos arcs formers de punt rodó que descansen en un pilar classicista rectangular per banda format per grans carreus ben escairats; de fet cadascun d'ells és com dos pilars adossats amb una imposta comuna. Els seus murs romànics són de petits carreus irregulars i matussers; altres de temps posteriors tenen paraments de paredat o maçoneria. El frontis té un portal rectangular format per grans dovelles i muntants carreuats de pedra gris fosc; té sobre la llinda un frontó truncat amb una fornícula sense imatge; al damunt, un òcul i una cornisa formada per teules sobreposades que es correspon amb una teulada a dos vessants; damunt els peus del temple s'aixeca un comunidor, resultat de tancar una antiga espadanya; una escala just entrant al templet hi porta.
El temple està capçat per un absis romànic semicircular amb sòcol sense altre ornament que una senzilla motllura sota de la cornisa; té un mur de carreus petits, matussers i disposats en filades regulars; és obra del segle XII quan es va refer el primitiu. L'absidiola al costat sud, només conservada en la seva base, perpendicular a l'absis central, ha quedat restaurada modernament amb un parament singular per destacar-lo de la resta d'èpoques anteriors.
Dimensions: 16'00 x 4'50 x 6'70 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 12'50 metres.
Campanar romànic del segle XI. Té planta gairebé quadrada (3'87 x 4'04 m); està dividit en quatre cossos separats per frisos d'arcs cecs i dents de serra; està obert amb una espitllera a llevant en el primer alt cos i amb finestres d'arc de mig punt en els altres tres; en té una de gran a cada cara en el segon, i finestres geminades en els dos superiors. Està coronat per una minsa cornisa i una teulada piramidal amb el cim truncat. Els seus murs són de carreus petits escairats sense massa cura (millor, però, que en el mur de l'absis) amb els caires lleugerament ressaltats a manera de lesenes cantoneres i amb pedra d'un to groguenc pàl·lid. S'accedeix a l'interior des del presbiteri; el buit està ocupat per una moderna escala metàl·lica de cargol del 1986. És un campanar molt ben conservat.
Situació: adossat al mur nord tocant a l'absis encarat a llevant.
Alçada: 23'94 metres.
Esveltesa: 6
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-23841
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (19-06-2003)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  CAÑELLAS, Miquel S.Campanars d'Osona2012
  4 Fotos
  Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 28-11-2015


 • SANT VICENÇ DE TORELLÓ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 25-03-2023
  Convertir a PDF