Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Esteve - TAVÈRNOLES (CATALUNYA)

(Referència: 7666)


Alçada del campanar 18.5
Descripció Altitud: 537 metres.
Església romànica de finals del segle XI (1070). Consta d'una nau coberta amb una volta de canó de mig punt reforçada per dos arcs torals; avui es troba arrebossada i pintada en un to blanc cremós; està capçada per un absis semicircular llombard que presenta per fora un sòcol, lesenes i la cornisa amb un fris de dents de serra al dessota i un altre de finestres cegues també visible en els murs laterals; els seus paraments mostren carreus petits, irregulars i escairats matusserament tant per l'exterior com per l'interior. Una capella lateral al nord hi fou oberta al 1628. Modificada al segle XVIII, sobrealçada cap el 1728 segons data que figura gravada al damunt de la llinda del portal, la façana va ser transformada amb aires classicitzants modestos en paredar-se el portal de migdia i obrir-se'n a ponent un de nou rectangular amb marc de pedra grisa i unes motllures que el circumden; per damunt d'ell hi apareix un òcul a mitja alçada amb un marc quadrat en ressalt i amb els angles corbats còncaus i, al capdamunt, una fina cornisa angular. S'hi va afegir un cor als peus en les modificacions fetes al segle XVIII.
Dimensions: 15'50 x 4'74 x 8'00 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 7'50 metres.
Campanar romànic del segle XI. Té planta quadrada (4'00 x 4'00 m) i està coronat per una cornisa i una teulada piramidal de lloses amb lleugera inflexió a la base. Té un alt cos o base sense obertures i dos pisos superiors amb finestres geminades a cada cara i frisos d'arcs cecs i dents de serra al damunt de cadascun d'ells; les cantoneres d'aquests pisos queden ressaltades a manera de lesenes. Els seus murs són de petits carreus de pedra arenosa rogenca, irregulars i escairats sense massa cura, i amb carreus grans irregulars a les cantoneres. Per l'interior no hi puja cap escala; quan cal arribar al cim, per una escala exterior de mà es puja fins a la teulada del temple i, des d'allí, s'accedeix a l'interior, ja sigui en un pis o un altre, també per alguna escala de mà portàtil.
Situació: adossat al mur de migjorn, tocant a la capçalera encarada a llevant.
Alçada: 18'50 metres.
Esveltesa: 4,6
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-24277
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-07-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (28-06-2002)
 • SOBRINO, Josep (28-04-2013)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  CAÑELLAS, Miquel S.Campanars d'Osona2012
  7 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 28-11-2015


 • TAVÈRNOLES: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-11-2021
  Convertir a PDF