Inventari de Campanes

Torre dell'orologio - VENEZIA (VENETO)

(Referència: 7746)


Descripció La Torre del Rellotge és un edifici renaixentista situat a la Plaça de Sant Marc a Venècia.
L'edifici consta d'una torre central, construït entre 1496 i 1499 per l'arquitecte Mauro Codussi, i dues ales afegides més tard. L'arc subjacent connecta la plaça amb la Mercerie.
L'esfera del rellotge és d'or i esmalt blau; marca l'hora, dia, fases de la lluna i zodíac. Una primera restauració es va dur a terme el 1757. La restauració moderna, iniciada el 1997, es va acabar el maig de 2006 i va obrir les portes a la mitjanit del 27 de maig.
El rellotge també té un mecanisme de campanetes, tradicionalment activat només durant l'Epifania i l'Ascensió. A cada hora, el panell lateral de les hores s'obre per deixar passar un carrusel d'estàtues de fusta que representen els personatges de la Nativitat i els Reis Mags. Les estàtues, arrossegades per un mecanisme per realitzar un seguiment al llarg de la plataforma semicircular col·locat per sobre de l'esfera, caient llavors a la torre a través de la barra lateral del minut situades just davant del Rellotge.
A partir de la posta de sol a les 18 hores, el dia es va dividir en 24 hores i després es va dimensionar la mostra o esfera de l'1 al 24.
Famosos són els anomenats moros de Venècia, anomenats així pel seu color marró pels venecians. Situades a la part superior de la torre a una terrassa, dues estàtues de bronze que representen dos pastors amb un mall que toquen les hores en una gran campana. Són molt similars però no idèntiques, i la diferència visible consisteix, en particular, de la barba, dels quals un no en té. El Moro barbut es diu el "vell" i l'altre el "jove". En aquesta assignació de rols contribueix una activitat particular. Els Moros hora marquen colpejant la campana amb els seus martells (tants cops com hi ha d'hores), però amb una manera precisa. El Moro Vell dóna les hores dos minuts abans de l'hora correcta, per a representar el temps que ha passat, mentre que el Moro jove torna a repetir-la dos minuts més tard per a representar el temps per venir. (Traducció de WIKIPÈDIA en italià) (29-12-2015)

Bibliografia

(Es pot ordenar per qualvol dels camps)
AutorsTítolData
ARDOVenezia - I Mori1975
ESTIVILL i MARTÍ, JosepTot plegat, què?2001
6 Fotos
Fitxes de totes les campanes
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 29-12-2015

Campanes actuals

LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
TerrassaCampana dell'orologio100579

 • VENEZIA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 21-09-2020
  Convertir a PDF