Inventari de Campanes

Parròquia de la Mare de Déu del Remei de Guàrdia de Noguera - CASTELL DE MUR (CATALUNYA)

(Referència: 7762)
Alçada del campanar 25
Descripció Altitud: 532 metres.
Església neoclàssica del segle XVIII. Consta d'una nau de tres trams, dos d'ells molt curts; el tercer és el transsepte; estan coberts per voltes de llunetes sobre arcs torals de mig punt i amb una cúpula rebaixada al creuer sobre petxines damunt quatre arcs de punt rodó; està capçada per un gran absis semicircular sobrealçat prolongat per un tram. El cor amb una barana de fusta descansa en un arc rebaixat i una volta de llunetes; unes tribunes prolonguen el cor en un tram sobre les capelles laterals. Les capelles es comuniquen amb al transsepte i entre si per un estret pas en arc de punt rodó; queden cobertes per voltes d'aresta. Els seus murs són de paredat de lloses picades a mig carreuar. El frontis té un portal en arc de mig punt amb grans dovelles i guardapols sobre impostes senzilles i brancals amb carreus ben escairats de pedra grisenca; té un òcul atrompetat a mitja alçada i una cornisa angular amb una espitllera al dessota.
Dimensions: 26'25 x 7'70 x 11'77 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total comptada des del fons de les capelles laterals fa 17'20 metres; la cúpula arriba als 14'90 i el transsepte en fa 16'86 x 7'69 x 11'60.
Guarda un retaule barroc del Roser del segle XVII salvat afortunadament dels desastres de la guerra del 1936 amb la imatge central de la Mare de Déu barroca; i una altra imatge en l'altar major més recent i de factura senzilla i popular de la Mare de Déu del Remei patrona de la parròquia.
Campanar d'un barroc rústic i auster. Té un primer cos de planta quadrada (5'00 x 5'00 m); el segon octagonal està coronat amb una cornisa i un terrat amb barana metàl·lica. Els seus murs de paredat de lloses mig carreuades de color marronós tenen carreus petits ben escairats a cantoneres. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara alterna; hi té alguna campana; té unes motllures senzilles, una a sota finestres i l'altra a la base del cos vuitavat on també s'hi veuen algunes finestres amb arc de punt rodó mig cegades. Una escala arrapada als murs, sobre voltes catalanes i amb un ull central permet accedir a la cel·la.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-oest del frontis orientat a ponent.
Alçada: 25'00 metres.
Esveltesa: 5
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-24926
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-06-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (12-05-2005)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (20-06-2007)
 • 6 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 08-01-2016


 • CASTELL DE MUR: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2018)
  campaners@hotmail.com
  : 18-01-2018
  Convertir a PDF