Inventari de Campanes

Basílica de Santa Maria de Valldeflors - TREMP (CATALUNYA)

(Referència: 7842)


Alçada del campanar 38.3
Descripció Altitud: 468 metres.
Església aixecada al segle XVII entre el 1638 i el 1642. Consta d'una nau en estil gòtic tardà de cinc trams coberts amb volta ogival estrellada damunt cinc arcs torals de punt rodó que descansen en una imposta classicitzant i en sengles pilastres; els nervis estan decorats amb elements daurats i les claus de volta amb relleus policromats; està capçada per un absis poligonal de set costats per l'exterior i semicircular per l'interior; té un digne cancell i un cor sobre embigat de fusta que encabeix un orgue barroc; les capelles laterals estan obertes per arcs de mig punt. Els seus murs són de carreus petits i ben escairats tant per l'interior com per fora de pedra groguenca daurada. Hi ha vestigis romànics del segle XI al mur de migdia amb un portal amb dues arquivoltes de mig punt sobre impostes.
La portada principal, classicitzant, té un timpà al dessota d'un arc semicircular i sobre la llinda; està decorat amb una obra moderna de Pujol Grau feta amb planxa de ferro que representa Maria rodejada d'elements vegetals estilitzats; el portal rectangular està flanquejat per dues columnes estriades i exemptes per banda que descansen en un mateix alt pedestal; sostenen part de l'entaulament truncat i un frontó inacabat; a mitja alçada hi ha una rosassa motllurada i, al capdamunt, la cornisa angular igualment motllurada i amb pinacles de bola als extrems.
Dimensions: 40'00 x 13'00 x 19'33 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total comptada des del fons de les capelles laterals fa 22'87 metres.
Arquitecte: Claudi Casals II de Barcelona (segle XVII).
Guarda un retaule renaixentista del 1623 de Sant Bonifaci a la capella del Santíssim; una talla gòtica policromada del segle XV de dos metres d'altura de la Mare de Déu de Valldeflors que representa Maria de peu dret amb el Nen sostingut pel braç esquerre i ricament embolcallada per un ampli mantell d'abundants plecs fet de tela endurida; les dues figures coronades estan incorporades al retaule d'imitació al barroc obrat el 1951. Una pica baptismal en un sol bloc de pedra de boca poligonal amb tot l'exterior amb relleus policromats.
Campanar amb un primer alt cos del gòtic tardà completat el 1909 amb la cel·la. El seu primer alt cos té planta gairebé quadrada (9'32 x 9'10 m); el segon octagonal constitueix la cel·la amb vuit finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi pengen campanes. Està capçat per una cornisa motllurada amb un fris destacat d'arcuacions cegues al seu dessota i un terrat amb barana de merlets; per la banda sud té adossada una torre rectangular que arriba molt a prop de la motllura que corona el primer cos. Els seus murs de carreus petits i ben escairats disposats en filades uniformes tenen la mateixa coloració daurada que els del temple. Una escala de cargol de pedra puja fins a un replà a partir del qual segueix per unes escales metàl·liques fins a la cel·la.
Situació: adossat al mur de migdia, tocant a l'absis orientat a llevant.
Alçada: 38'30 metres.
Esveltesa: 4,1
Protecció Bé Cultural d'Interès Nacional 412-MH
Identificador: RI-51-0011606
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (11-05-2005)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (15-06-2010)
 • 10 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 14-01-2016


 • TREMP: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 14-08-2020
  Convertir a PDF