Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria de Ribera de Cardós - VALL DE CARDÓS (CATALUNYA)

(Referència: 7927)


Alçada del campanar 23.73
Descripció Altitud: 898 metres.
Església romànica del segle XII amb modificacions interiors del segle XVIII que la fan barroca en gran part i que l'amplien lateralment. Consta d'una nau de tres trams coberts amb voltes d'aresta separades per tres arcs torals de mig punt; el tram proper a la capçalera, degut a unes capelles fondes, es pot considerar com un transsepte. La capçalera esta formada per un absis central semicircular i sobrealçat, arrebossat per fora, amb alguna deformació que el fa semblar el·líptic; queda precedit d'un gran tram presbiteral amb arc triomfal; a l'esquerra hi té un petit absis adossat al campanar romànic decorat externament amb arcuacions cegues que descansen sobre mènsules sota mateix de la cornisa; els seus paraments mostren alineacions de lloses mig picades. Les capelles laterals estan unides entre si formant passadissos.
El frontis té un portal romànic atrompetat per tres arquivoltes de mig punt; la més exterior presenta un fris de boles a l'extradós; al seu damunt, tres arcs cecs amb un fris de dents de serra encerclant-los; un altre d'horitzontal, decorat amb un motiu escacat, sobre dels arcs; a mitja alçada, una rosassa motllurada decorada amb dents de serra a l'extradós i daus a l'intradós; la cornisa angular que corona el frontis es correspon amb la teulada de doble vessant que cobreix tota l'amplada del temple.
Dimensions: 21'00 x 6'40 x 8'50 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 14 metres.
Campanar romànic del segle XI, completat al XII. Té planta quadrada (6'90 x 6'95 m) i queda dividit externament en quatre zones de diversa alçada per frisos d'arcs cecs i dents de serra; al capdamunt s'hi troba, després d'obres recents en desmuntar una agulla barroca, un terrat amb barana de merlets. Els seus murs tenen paraments de lloses carreuades matusserament disposades en filades regulars; els caires estan ressaltats a manera d'amples lesenes cantoneres. Unes espitlleres queden obertes en els dos pisos inferiors i unes finestres d'arc de mig punt, una a cada cara en els dos superiors; les del més alt són gairebé totes geminades; hi pengen tres campanes.
Una escala que puja per l'interior es troba inserida en el gruix del mur a excepció dels dos pisos superiors on s'hi han disposat escales de fusta inclinades des del terra fins a la trapa oberta en el pis de fusta superior. Els dos primers pisos estan coberts per voltes d'aresta, els altres amb un embigat de fusta. En el primer tram l'escala de pedra sobre voltes puja pel lateral esquerre del temple fins que entra en el campanar.
Situació: gairebé adossat al mur lateral de tramuntana format per l'extrem nord del transsepte; està tocant l'absis lateral d'aquesta banda orientat a llevant.
Alçada: 23'73 metres.
Esveltesa: 3,4
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-21035
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (03-06-2004)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (21-06-2010)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    PALLÀS MARIANI, XavierJoan Boer, mestre dels fonedors de campanes olotins2020

    Vídeo (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    PersonaVídeoDataDuració
    GABRIEL, CINTO (RIBERA DE CARDÓS)Viure als Pirineus - Un hoteler dels Pirineus 09-05-201608:45
    19 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
    Actualització 22-01-2016

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Cel·la de campanesCampana (1)
    Cel·la de campanesCampana (2)BOER, JOAN1550ca
    Cel·la de campanesCampana (3)

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • VALL DE CARDÓS: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 52 Visitants: 51 Usuaris: 1 - francesc