Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Martí - LA FIGUERA (CATALUNYA)

(Referència: 8018)


Alçada del campanar 26.42
Descripció Altitud: 575 metres.
Església neoclàssica del segle XVIII restaurada el 2000. Consta de tres naus, la central de quatre trams (un d'ells és el transsepte) coberta amb una volta de llunetes sobre tres arcs torals de mig punt; les laterals ho són amb voltes d'aresta; estan separades per pilars de doble capitell, l'inferior d'ordre compost, units per arcs formers de mig punt que traven els pilars que segueixen més amunt fins a l'alçada de les voltes de les naus laterals, molt altes. Té al creuer una cúpula sobre petxines decorades amb les figures dels quatre evangelistes. Hi ha un cor als peus amb barana de ferro sobre un arc rebaixat i una volta de llunetes. La capçalera recta inclou un absis rectangular cobert per una volta de llunetes i allargassat per un tram curt amb volta de canó; tot l'interior està pintat de blanc intens.
El frontis té una portalada de pedra blanquinosa amb el portal en arc de mig punt sobre impostes i marc acanalat a l'intradós; està flanquejat per unes pilastres toscanes d'escàs relleu sobre pedestals, un entaulament i una fornícula amb imatge al seu damunt; flanquegen els muntants unes decoracions barroques a base de volutes i figures sinuoses. Aquest mur presenta un arrebossat pintat en un to grisenc clar; unes bandes de carreus o pilastres de pedra blanquinosa el ressegueixen de dalt a baix i divideixen la façana en tres zones que es corresponen amb les tres naus interiors; a mitja alçada hi ha un òcul; una cornisa angular corona la façana amb alguna finestra i un petit òcul al dessota.
Dimensions: 28'74 x 6'74 x 12'76 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 19'50 metres i la cúpula arriba als 17'60.
Guarda unes piques, baptismal una i beneitera l'altra, del 1887, picades en blocs monolítics per un escultor del mateix poble.
Campanar neoclàssic coetani del temple. Té planta gairebé quadrada (4'70 x 5'00 m) amb dos cossos superiors de caires aixamfranats i amb pilastres toscanes d'escàs relleu a les cantoneres; està coronat per una minsa cornisa i un terrat amb barana d'obra. La cel·la queda oberta amb quatre finestres d'arc de mig punt decorades amb guardapols, una a cada cara; en el pis situat sota la cel·la es repeteix la mateixa estructura amb la diferència que les finestres estan tapiades; una motllura composta separa els dos cossos. Els seus murs, com els de tot el temple, estan arrebossats i pintats en un to grisenc clar. Des de l'interior, entrant a mà esquerra del temple, s'accedeix dins del campanar; una escala ampla de maó i barana d'obra enguixada, arrapada als murs, sobre voltes catalanes i amb un ull central arriba fins a l'alçada del cor; a partir d'aquí es fa estreta fins a la cel·la on hi pengen dues campanes, una de mitjana i l'altra petita. La cel·la està coberta per un sostre sobre biguetes i deixa una petita trapa per accedir al terrat; com que no hi ha escala per fer-ho cal portar-ne alguna de mà.
Situació: adossat al mur lateral de ponent fent angle al sud-oest del frontis encarat a migdia.
Alçada: 26'42 metres.
Esveltesa: 5,2
Protecció Bé Cultural d'Interès Local
Identificador: IPA-11210
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (01-06-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-10-2012)
 • 10 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 28-02-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesCampana petita (1)3016
  Cel·la de campanesCampana grossa (2)70199

 • LA FIGUERA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 26-01-2021
  Convertir a PDF