Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Lluís Bisbe - ELS GUIAMETS (CATALUNYA)

(Referència: 8020)


Alçada del campanar 30.85
Descripció Altitud: 226 metres.
Església del 1791 d'estil neoclàssic. Consta de tres naus de tres trams, la central coberta amb una volta de llunetes sobre tres arcs torals; té transsepte, cúpula sobre petxines al creuer dins d'un cimbori octagonal i capçalera poligonal de cinc costats; l'acompanyen quatre altars laterals per banda. El cor als peus descansa en un arc carpanell. El frontis té una portalada en pedra blanca amb un portal en arc de mig punt motllurat i sobre senzilles impostes; està tancat per una porta amb reixa metàl·lica vidriada i té unes poques grades d'accés al seu davant; queda emmarcat per unes pilastres toscanes de doble capitell on descansa un guardapols d'arc rebaixat i motllurat; una decoració abarrocada senzilla fa costat a les pilastres; sota del guardapols s'hi troba una fornícula amb la imatge policromada del patró; un òcul motllurat i vidriat està obert a mitja alçada i, per coronament, hi figuren dues motllures horitzontals poc separades amb un petit òcul al centre i un modest frontó al damunt de tot; els laterals mostren una senzilla cornisa en arc còncau. El mur del frontis està arrebossat i pintat de gris clar; els murs laterals tenen paraments de paredat amb un arrebossat en no massa bon estat i amb carreus blanquinosos a les cantoneres.
Dimensions: 26'76 x 6'80 x 11'13 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; les tres naus tenen una amplada total de 15'21 metres i la cúpula arriba als 16'03 d'alçada.
Campanar neoclàssic del segle XVIII coetani del temple. Té un primer alt cos de planta gairebé quadrada (4'65 x 4'80 m); el segon és octagonal irregular; està coronat per una cornisa motllurada i una torrella vuitavada sense obertures amb cúpula de vuit sectors de perfil sinuós recoberta per peces vidriades rogenques amb un pinacle de pedra blanca al cim. La cel·la queda oberta amb quatre finestres d'arc de mig punt amb guardapols i baranes metàl·liques, una a cada cara alterna; hi pengen campanes; sota la finestra frontal s'hi troba una esfera horària. Els seus murs de paredat tenen un arrebossat en no massa bon estat; unes motllures el decoren al principi i al capdamunt del segon cos.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-oest del frontis orientat a ponent.
Alçada: 30'85 metres.
Esveltesa: 6,4
Protecció Bé Cultural d'Interès Local
Identificador: IPA-11238
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (12-05-2002)
 • 4 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 28-02-2016


 • ELS GUIAMETS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-01-2021
  Convertir a PDF