Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pere - POBOLEDA (CATALUNYA)

(Referència: 8027)


Alçada del campanar 37.27
Descripció Altitud: 343 metres.
Església neoclàssica aixecada entre el 1750 i el 1753. Consta de tres naus de sis trams, la central coberta per una volta de llunetes sobre arcs torals de mig punt i les laterals per voltes d'aresta; està capçada per un absis poligonal de cinc costats i acompanyada de capelles laterals entre contraforts. El cor amb una barana de balustres de fusta descansa en un arc carpanell i una volta d'aresta. El mur del frontis, fins a una altura de la meitat del portal, presenta un parament de maçoneria barroera; part d'amunt es troba arrebossat amb algun pany que mostra un anterior esgrafiat. La portalada en pedra blanquinosa té un portal en arc de mig punt sobre una senzilla imposta i recobert per un guardapols amb l'intradós filetejat; està emmarcat per pilastres toscanes sobre pedestals amb una decoració lateral a base de volutes; al damunt hi ha un entaulament amb l'arquitrau llis i una fornícula sense imatge amb l'entorn abarrocat; a mitja alçada hi ha oberta una gran rosassa motllurada i, al capdamunt, un frontó triangular amb finestra al centre i una espadanya d'un ull amb una campaneta com a remat.
Dimensions: 33'50 x 9'35 x 15'82 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; en total l'amplada de les tres naus fa 21'20 metres.
Arquitectes: Tomàs i Jaume Minguillón, de l'Aleixar.
Guarda un retaule del 1796 obra d'Isidre Espinal de Sarral i de Francesc Benavent; alguns retaules barrocs més i una pica baptismal romànica. Té un orgue vell avui inutilitzat.
Campanar neoclàssic coetani del temple. Té un primer alt cos de base gairebé quadrada (6'20 x 5'90 m) i un de segon vuitavat dividit en diversos pisos per senzilles motllures i alguna de composta; està coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb barana d'obra. El primer cos és de paredat amb carreus blanquinosos a les cantoneres; els altres cossos són de maó vist menys la barana del terrat que és de maçoneria de pedra vista. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara alterna; l'esfera d'un rellotge es troba sota la finestra de la banda frontal; un últim cos sota terrat té les cares alternes obertes amb òculs.
Per l'interior hi puja fins al cor una escala ampla de graons de maó i amb barana d'obra enguixada que deixa un ull central; es fa estreta a partir del cor; l'últim tram puja dins d'un cilindre estret. Al terrat s'hi accedeix per una escala de gat a través d'una trapa força petita. La cel·la té dues campanes, una de gran i l'altra mitjana i també una antiga matraca de fusta penjada del centre.
Situació: sobre l'ala dreta del temple fent angle amb el nord-oest del frontis encarat a tramuntana.
Alçada: 37'27 metres.
Esveltesa: 6
Protecció Bé Cultural d'Interès Local
Identificador: IPA-11329
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-08-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (01-06-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-10-2012)
 • 20 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 28-02-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesCampana (1)65159

 • POBOLEDA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 17-01-2021
  Convertir a PDF