Inventari de Campanes

Església de Santa Maria de Siurana - CORNUDELLA DE MONTSANT (CATALUNYA)

(Referència: 8030)


Alçada del campanar 12.41
Descripció Altitud: 737 metres.
Església romànica de finals del segle XII o de principis del XIII. Consta d'una sola nau coberta amb una volta de canó lleugerament apuntada; a la seva base hi figura una línia d'impostes amb una decoració, en part, de ziga-zagues; està capçada per un absis semicircular amb una finestra esqueixada al centre en arc de mig punt sobre impostes i amb guardapols i columnetes, una a cada costat amb capitells decorats amb elements vegetals; dues absidioles incloses en el gruix del murs estan situades just abans de l'absis. Tots els seus murs tenen paraments de carreus ben escairats, petits i mitjans barrejats, disposats en filades uniformes; sota la cornisa que els corona hi té una modesta motllura en bossell. Un òcul motllurat i atrompetat a la façana de ponent o dels peus de la nau és l'única obertura d'aquesta banda.
Té una portalada a la façana lateral nord amb un portal rectangular i tres arquivoltes bossellades en arc de mig punt i un guardapols amb un doble fris en ziga-zaga a l'intradós; descansen damunt impostes amb relleus i de tres columnetes per banda amb capitells esculpits amb elements figuratius fantàstics. El timpà rodejat també per un doble fris en ziga-zaga està decorat amb un conjunt format per relleus primitius que mostren el crucificat amb quatre personatges per banda; descansa sobre una àmplia llinda sobre mènsules figuratives. Unes poques i àmplies grades d'accés es troben al davant de l'entrada.
Dimensions: 27'50 x 8'30 x 7'00 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total comptada des del fons de les dues absidioles laterals fa 11'30 metres.
Campanar romànic senzill afegit en un moment posterior al de la construcció de la nau. Té planta rectangular (3'33 x 5'78 m) i està coronat per una cornisa motllurada en bossell i una teulada de quatre vessants. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada costat; hi pengen campanes. Els seus murs estan carreuats amb peces un xic matusseres i irregulars. Una escala d'obra que porta al cor puja després pel seu interior fins a les campanes.
Situació: adossat i recolzat en el mur de migdia fent angle al sud-oest amb el mur de ponent.
Alçada: 12'41 metres.
Esveltesa: 2,1
Protecció Bé Cultural d'Interès Nacional - Conjunt Històric 712-MH-ZA
Identificador: IPA-371
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (01-06-2002)
 • 5 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 29-02-2016


 • CORNUDELLA DE MONTSANT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-01-2021
  Convertir a PDF