Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Jaume - ULLDEMOLINS (CATALUNYA)

(Referència: 8033)


Alçada del campanar 35.04
Descripció Altitud: 651 metres.
Església renaixentista aixecada entre el 1584 i el 1591. Consta d'una nau de quatre trams coberta amb una volta de llunetes de maó vist; està acompanyada de dos passadissos laterals que comuniquen quatre capelles per banda i amb galeries al seu damunt; la seva capçalera és recta. Té un cor sobre un arc carpanell i d'una volta d'aresta. El frontis, amb una portalada classicitzant, té un portal rectangular amb dobles pilastres dòriques a banda i banda, un entaulament amb tríglifs i una cornisa; dues finestres cegues amb frontó arquejat estan situades a banda i banda d'aquest primer cos del frontis. El segon cos, separat del primer per una motllura horitzontal que recorre la façana, té una rosassa motllurada emmarcada per pilastres d'escàs relleu i un frontó triangular; a banda i banda hi ha altres dues finestres cegues rectangulars; tot això rematat per un nou frontó triangular motllurat que cobreix tota l'amplada del frontis; aparenta estar sostingut als extrems per dues pilastres de carreus encoixinats que arrenquen del sòl. Els seus murs són de carreus mitjans de pedra d'un to grisenc i marronós ben escairats i alineats.
Dimensions: 27'61 x 9'63 x 14'40 metres de llargada, amplada i alçada respectivament; l'amplada total comptant-hi els dos passadissos arriba als 16'38 metres.
Arquitectes: Jaume Amigó (s. XVI) d'Ulldemolins i rector de Tivissa, i Pere Blai († 1620) de Barcelona.
Guarda un orgue, i una pica baptismal renaixentista de 0'95 m. d'alt amb una boca de 1'15.
Campanar renaixentista del 1612. Té un primer cos de planta quadrada (6'90 x 6'90 m) de carreus petits, ben escairats i alineats amb altres de mitjans encoixinats a cantoneres; en sobresortir de l'alçada de l'últim gran frontó de la façana, després d'una motllura composta, pren forma vuitavada amb paraments de maó vist on s'hi ubica la cel·la; aquesta queda oberta amb vuit finestrals d'arc de mig punt damunt unes senzilles impostes, cadascun decorat amb un frontó triangular i emmarcat per unes fines bandes d'escàs relleu; al capdamunt el coronen una cornisa amb un fris de denticles al dessota i una torrella circular amb vuit òculs el·líptics, dos frisos de dents de serra, i una cornisa motllurada amb un fris de menuts denticles al dessota i una cúpula semiesfèrica amb un cupulí de cobertes incompletes avui (2003) formades per unes làmines d'alumini que deixen espais de llum. L'esfera d'un rellotge es veu en el primer cos, sota la motllura de la cara frontal. L'escala de l'interior del campanar és de cargol de pedra picada i puja recolzada en l'angle nord-oest de la torre.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al sud-oest del frontis orientat a migjorn.
Alçada: 35'04 metres.
Esveltesa: 5
Protecció Bé Cultural d'Interès Nacional 413-MH
Identificador: IPA-479
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-06-2003)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  REDACCIÓLa nova cúpula ja llueix sobre el campanar d’Ulldemolins2016
  5 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 01-03-2016


 • ULLDEMOLINS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 28-01-2021
  Convertir a PDF