Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Cristòfol de Beget - CAMPRODON (CATALUNYA)

(Referència: 8052)


Alçada del campanar 23.96
Descripció Altitud: 541 metres.
Església romànica del segle XII. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó apuntada sobre quatre arcs torals apuntalats en pilastres; els arcs, les pilastres i la volta estan pintats amb decoració geomètrica de colors brillants; el presbiteri recte inclou un retaule barroc amb una majestat romànica al centre; l'absis semicircular romànic té una decoració sota cornisa de frisos de dents de serra i d'arcs cecs, i una finestra al centre de l'absis decorada exteriorment amb un parell de columnetes per banda sota mateix de les impostes. Un modest transsepte dóna al temple una planta de creu llatina. Els seus murs són de carreus ben escairats de pedra grisenca i alineats en filades regulars. El cor descansa en un arc carpanell. La portalada atrompetada es troba al mur de migdia amb un portal rectangular envoltat per quatre arquivoltes en arc de mig punt decorades amb motius de boles i cordes i amb una arcada exterior dovellada; descansen sobre impostes i en dues columnetes exemptes per banda alternades amb antes; el timpà conserva restes d'uns relleus destrossats.
Dimensions: 22'78 x 7'73 x 10'76 metres respectivament de llargada, amplada i alçada.
Guarda una talla del segle XII del Crist en Majestat (207 x 196 cm) a l'altar major; una pica baptismal romànica, sense peu, decorada amb dos frisos amb un motiu de sogues, un als baixos i l'altre proper a la boca; una altra pica (52 x 117 cm) d'un romànic primitiu dedicada a contenir l'oli que servia per il·luminar; un retaule gòtic d'alabastre i altres de barrocs; una imatge de la Mare de Déu de la Salut gòtica del segle XIV.
Campanar romànic dels segles X-XIII. Té planta quadrada (5'80 x 5'80 m) amb una base alta compacta i quatre cossos amb finestres a cada cara, geminades al segon i tercer pisos, una d'arc de mig punt al primer i al quart, aquesta última molt més gran que la del primer, és la cel·la en la que hi pengen algunes campanes. Alguns pisos tenen frisos d'arcs cecs, dents de serra i dentells que els delimiten; està coronat per una cornisa motllurada i una teulada baixa de quatre vessants amb un pinacle de bola al cim. Per pujar fins a la cel·la hi ha una escala de fusta arrapada als murs interiors.
Situació: adossat i recolzat en el mur de migdia en l'angle format per aquest mur i el transsepte del qual se'n destaca en la seva major part.
Alçada: 23'96 metres.
Esveltesa: 4,1
Protecció Bé Cultural d'Interès Nacional 87-MH-ZA
Identificador: RI-51-0000572
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (27-08-2004)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  PALLÀS MARIANI, Xavier; SOLÀ COLOMER, Xavier Rellotges, campanars i campanes a la Garrotxa.2018
  8 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 02-03-2016


 • CAMPRODON: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-10-2021
  Convertir a PDF