Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Vicenç - PLANOLES (CATALUNYA)

(Referència: 8061)


Alçada del campanar 22.71
Descripció Altitud: 1136 metres.
Església romànica del segle XII. Consta de dues naus, una de romànica coberta amb una volta de canó sobre cinc arcs torals i una altra del segle XVIII en aprofitar un atri porticat lateral pel cantó de migdia per convertir-lo en una segona nau en tancar-lo amb un mur; l'absis romànic semicircular amb decoració llombarda que es troba a la capçalera de l'actual nau de tramuntana o principal és d'estil llombard amb arcuacions cegues i un parament molt rudimentari a base de carreus matussers, irregulars i mal alineats barrejats amb còdols; queda amagat pel cos del campanar aixecat al seu costat. La façana lateral sud té el portal d'entrada en arc apuntat en un mur obert pel portal i cinc finestres envidriades interiorment separades per columnetes que descansen en un podi i que sostenen tres arcs de punt rodó a una banda del portal i dos a l'altra. Els murs són de maçoneria al mur sud i de carreus matussers als altres; la teulada de dos vessants té la coberta de lloses de pissarra negra poc acurades.
Dimensions: 17'70 x 4'50 x 7'25 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada de les dues naus fa 8 metres i la total des del fons de les capelles laterals en fa 11'25.
Campanar neoclàssic del segle XIX merament funcional de parets gairebé nues. Té un primer cos baix de planta rectangular (4'45 x 5'00 m) amb una escala de pedra exterior que arriba a la porta en iniciar-se un segon cos de caires aixamfranats. Està coronat amb una cornisa motllurada i una agulla piramidal vuitavada recoberta de lloses en escata i amb els careners de pedra clara. La cel·la té una finestra d'arc de mig punt a cada cara. Els seu murs són de paredat amb un arrebossat envellit en contrast amb el cos de l'església clarament restaurat; al damunt de la porta exterior s'hi troba una petita làpida amb la data de 1869; unes motllures, una al damunt del portal, l'altra sota finestres i una tercera a l'arrencada dels seus arcs trenquen les línies verticals que predominen en aquest cloquer. Per l'interior hi ha una escala de fusta que va de paret a paret.
Situació: angle sud-est de l'absis orientat a llevant.
Alçada: 22'71 metres.
Esveltesa: 4,5
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-40216
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (09-09-2004)
 • 4 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 03-03-2016


 • PLANOLES: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 24-10-2020
  Convertir a PDF