Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Martí - VILALLONGA DE TER (CATALUNYA)

(Referència: 8081)


Alçada del campanar 17.83
Descripció Altitud: 1067 metres.
Església romànica del segle XII de la que només en resten vestigis als murs laterals i en els dos absis que encara es conserven; fou ampliada el 1784. Consta d'una nau de tres trams coberts amb una volta sobre tres arcs torals; té un tram presbiteral rectangular i està capçada per dos absis romànics, un de central i una absidiola lateral pel cantó de tramuntana, el principal amb decoració de dents de serra i arcuacions cegues sota cornisa. Un portal rectangular amb marc de grans carreus ben escairats es troba al mur de migdia amb una fornícula amb imatge a mitja alçada. Els seus murs són de maçoneria i paredat barrejats de pedra marronosa i amb carreus ben escairats a les cantoneres.
Dimensions: 24'50 x 8'00 x 8'50 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals incloses entre els contraforts fa 17 metres.
Campanar que és el resultat de tancar una espadanya. Té planta rectangular (4'50 x 5'30 m) i està coronat per una cornisa destacada i una teulada de quatre vessants. La cel·la queda oberta amb dues finestres d'arc de mig punt a cada costat; hi penja alguna campana. Té una escala exterior de graons de pedra picada; s'inicia a la façana de migdia, a l'esquerra del portal, segueix arrambada al mur de ponent fins entrar per una porta a la base de la cel·la.
Situació: damunt dels peus de la nau encarats a ponent, ben centrat.
Alçada: 17'83 metres.
Esveltesa: 3,3


Dins del terme de Vilallonga de Ter mateix i encimbellat dalt d'un turó, hi tenim el llogarret de La Roca de Palencà on hi ha una capelleta dedicada a Maria "Assumpta in coeli" que fou parroquial; s'hi venera la imatge de la Marededéu de la Pietat. .
També s'hi troba l'ermita de L'Assumpta; té paraments de maçoneria grossera a base de còdols, un portal en arc rebaixat, porta de reixat de ferro, un campanar d'espadanya d'un ull amb una campaneta.
Les dues esglesioles són edificis rectangulars, d'una sola nau. La parròquia amb murs de carreus ben escairats de mida mitjana, un portal rectangular amb la llinda sobre mènsules, una finestra en arc de mig punt a mitja alçada i un campanar d'espadanya al cim amb una campaneta en el seu únic ull.
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-35921
Campanes El campanar compta mb una campana i una llanda de camió, penjada verticalment, i que fa el paper de campana. Caldria conservar-la, ja que durant uns quants decennis ha sonat en lloc de campana segurament desapareguda durant la guerra civil.
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (27-08-2004)
 • SOBRINO, Josep [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (07-04-2012)
 • SOBRINO, Josep (03-03-2013)
 • 9 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 02-05-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaAutorsAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesLlanda de camió70199
  Cel·la de campanesCampana80296

 • VILALLONGA DE TER: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 12-07-2020
  Convertir a PDF