Inventari de Campanes

Parròquia de L'Assumpció de Maria d'Hostafrancs - ELS PLANS DE SIÓ (CATALUNYA)

(Referència: 8103)
Alçada del campanar 29.07
Descripció Altitud: 435 metres.
Església aixecada entre el 1754 i el 1794 amb tirat neoclàssic. Consta d'una sola nau de quatre trams coberta per una volta de llunetes sobre una imposta classicitzant i pilastres toscanes que sostenen sengles arcs torals de mig punt; està acompanyada de tres capelles laterals per banda cobertes per voltes d'aresta situades entre els contraforts; la capçalera és recta; el presbiteri està cobert per un quart d'esfera en forma de petxina gràcies a unes raconeres que li donen forma semicircular. El cor amb barana de fusta descansa en un arc carpanell.
El frontis bastit amb carreus grans ben escairats de pedra marronosa té un portal rectangular amb pilastres toscanes adossades als muntants, doble arquitrau i un frontó truncat decorat amb volutes i un pinacle de bola de poc relleu al centre adossat al mur; al damunt, un òcul i, per coronament, una cornisa amb curvatura semicircular convexa al centre i còncava als laterals que puja molt enlaire; està decorada amb tres pinacles, un a cadascun dels punts extrems. Els murs laterals són de carreus irregulars i matussers.
Dimensions: 20'30 x 6'15 x 9'63 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total comptada des del fons de les capelles laterals fa 12'57 metres.
Campanar aixecat amb força posterioritat a l'església. Té un primer alt cos de planta gairebé quadrada (4'33 x 4'54 m); el segon és octagonal i està coronat per una cornisa i un terrat amb barana de carreus amb un pinacle de bola a cadascun dels vuit angles; al seu damunt es dreça una agulla piramidal amb recobriment de ceràmica vermella. La cel·la queda oberta amb una finestra d'arc de mig punt a cada cara alterna; té una motllura a l'arrencada dels arcs, una altra al dessota de les finestres i una tercera al principi d'aquest segon cos. Els seus murs tenen paraments de carreus ben escairats i ben alineats de pedra marronosa; té algunes espitlleres a la banda de migdia situades a diversos nivells del primer cos.
Una escala puja per seu interior fins arribar a la cel·la; els seus graons són de pedra picada, damunt voltes catalanes i estan arrapades a les parets tot deixant un ull central escàs; a mitja alçada els graons són d'obra amb lloses de pedra; té una barana d'obra quan es fa estreta i des d'aquest punt puja a manera de rampa. La cel·la té dues campanes, una de gran i l'altra petita; està coberta per un sostre piramidal vuitavat que constitueix l'interior de l'agulla piramidal; al nord-est de la base de l'agulla s'hi obre una trapa que permet accedir al terradet.
Situació: damunt l'ala dreta del temple adossat al mur de migdia, molt proper a la capçalera encarada a llevant.
Alçada: 29'07 metres.
Esveltesa: 6,4
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-26103
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (07-08-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (01-05-2012)
 • 8 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 09-03-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesCampana (1)1201001

 • ELS PLANS DE SIÓ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 21-09-2020
  Convertir a PDF