Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Esteve de Pelagalls - ELS PLANS DE SIÓ (CATALUNYA)

(Referència: 8121)


Alçada del campanar 12.25
Descripció Altitud: 412 metres.
Església romànica de finals del segle XII modificada en el segle XVIII amb l'afegit d'un transsepte i de la volta. Consta d'una nau de quatre trams, un d'ells és el transsepte, capçada per un absis semicircular romànic allargat amb un tram; estan coberts per voltes de llunetes; els dels extrems dels braços del transsepte per voltes d'aresta; una imposta recorre la base de les voltes. Els seus murs són de de carreus petits, irregulars i ben escairats de pedra marronosa, tant els romànics com els neoclàssics; l'absis té una cornisa damunt mènsules com a única decoració
Al frontis exhibeix una portalada atrompetada romànica del tipus lleidatà que es destaca lleugerament del mur del frontis; té el portal rectangular amb la llinda sobre mènsules, un timpà decorat amb uns senzills relleus arcaics que mostren una figura —cal interpretar que és Jesús— dins una màndorla (orla ametllada) que sembla sostinguda per altres dos personatges que queden fora d'ella; el timpà està envoltat per tres arquivoltes de mig punt en degradació, dovellades i bossellades amb el morter entre juntures força visible, la més exterior decorada amb boles; descansen sobre impostes treballades amb dibuixos geomètrics (ziga-zagues, escacat) i florals, i sobre columnetes exemptes, quatre per banda, amb capitells figurats. Una petita finestra rectangular es troba al dessota de la cornisa angular, visible aquesta només a la dreta ja que a l'esquerra s'hi ha aixecat el campanar. Tant al portal com als murs són de pedra fosca, amb carreus ben escairats de mida mitjana i disposats en filades uniformes.
Dimensions: 16'80 x 5'20 x 5'60 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; el transsepte en fa 13'50 x 3'50 x 5'60.
Campanar aixecat quan es van fer les obres del segle XVIII; té planta quadrada (3'55 x 3'55 m) i està coronat amb un minsa cornisa i un terrat amb barana de petits pilars i amb un agulla piramidal al centre. Els seus murs són de carreus ben escairats de pedra marronosa. La cel·la queda oberta amb quatre finestres d'arc de mig punt, una a cada costat, la de l'est es troba tapiada; té una motllura sota la cel·la i una segona a l'arrencada dels arcs. Una escala de cargol de pedra que s'inicia entrant al temple a l'esquerra permet accedir a la cel·la on hi penja alguna campana.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 12'25 metres.
Esveltesa: 3,4
Protecció Bé Cultural d'Interès Nacional 173-MH
Identificador: RI-51-0005098
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (28-03-2002)
 • 4 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 10-03-2016


 • ELS PLANS DE SIÓ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 21-09-2020
  Convertir a PDF